nieuwsJunaid I.

Tien jaar cel voor Pakistaan die ‘hond’ Wilders ‘naar de hel’ wilde sturen

De man die in een video had gedreigd een aanslag op Geert Wilders te plegen, is veroordeeld tot een celstraf van tien jaar voor het voorbereiden van een aanslag met terroristisch oogmerk. De straf is fors hoger dan de zes jaar die het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank in Den Haag.  Beeld ANP
De rechtbank in Den Haag.Beeld ANP

Junaid I. kondigde vorig jaar in een Facebook-video aan dat hij PVV-leider Wilders naar ‘de hel’ zou sturen. Opvallend aan het vonnis is dat de rechtbank een zoveel hogere straf oplegt dan zes jaar die de officier van Justitie had geëist, een uitzonderlijk grote afwijking in het nadeel van de verdachte. De hogere straf is volgens de rechtbank op zijn plaats omdat I. ‘nog altijd het doel heeft Wilders te vermoorden’ en de kans op herhaling reëel blijft.

Dat blijkt volgens de rechtbank uit telefoongesprekken die I. vanuit de gevangenis met zijn moeder voerde. Ook in andere gesprekken, via Facebook en Whatsapp, bleef de Pakistaan herhalen dat hij een moordaanslag zou plegen op Wilders. Zo zei hij is een Whatsapp-gesprek op de vraag of hij de PVV-leider wilde vermoorden: ‘Dat zal ik doen, met Gods wil’, antwoordde hij.

Als de 27-jarige Pakistaan de daad bij het woord zou hebben gevoegd, zou dat ‘ontwrichting hebben betekend van fundamentele politiek’, omdat daarmee de vrijheid van meningsuiting zou zijn aangetast, oordeelde de rechtbank. Ook speelt mee dat I. te kennen gaf dat de dreigvideo zijn imago in Pakistan heeft opgevijzeld.

Spijt

I. bedreigde Wilders omdat de PVV’er van plan was een cartoonwedstrijd te organiseren over de profeet Mohammed. Later betuigde hij spijt, maar ook nadat Wilders de wedstrijd had afgeblazen, bleef I. herhalen een aanslag te willen plegen, zei de rechtbank.

De video publiceerde I. begin augustus, waarna de beelden 14 duizend keer werden gedeeld. Ruim 153 duizend mensen zagen hoe I. in het Urdu (de officiële taal van Pakistan) duidelijk maakt ‘die hond naar de hel te sturen’. ‘Ik ben hier in Nederland omdat deze mensen de spot drijven met onze geliefde profeet. Ik zal mijn broeders niet teleurstellen’, zei hij.

Bij de inhoudelijke behandeling, eind oktober, gaf I. aan dat hij overmand was door emoties toen hij de video opnam. Hij zei geen kwade intenties te hebben en beschreef zichzelf als een vredelievend persoon. Met de publicatie van de beelden wilde hij zoveel mogelijk medestanders mobiliseren voor een protest op het Binnenhof. Een paradoxale verklaring, vond de rechtbank, aangezien hij in de video juist zegt dat demonstreren ‘geen zin heeft’.

De Pakistaan maakte het filmpje voor de Burger King op station Den Haag Centraal. Uit beelden van beveiligingscamera’s bleek dat hij ook foto’s heeft gemaakt op het Binnenhof. De dag na publicatie werd I. gearresteerd. Sindsdien zit hij vast. I. zat in de gevangenis korte tijd naast Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Reis door Europa

Voordat I. vanuit Frankrijk naar Den Haag reisde, zwierf hij al tien door Europa, op zoek naar betere sociaaleconomische leefomstandigheden. Duitsland en Italië wezen zijn asielverzoek af. Tijdens zijn reis verdiepte I. zich in de extremistische interpretatie van de islam. Daarbij raakte hij geïnspireerd door de Pakistaanse geleerde Khadim Hussain Rizvi, de prediker die dreigde een bom op Nederland te gooien als Wilders’ cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed doorging.

De vele bedreigingen bewogen Wilders er uiteindelijk toe om de cartoonwedstrijd te annuleren. Hij deed aangifte tegen I. ‘Dit soort types zorgen ervoor dat ik deze maand al vijftien jaar mijn vrijheid kwijt ben’, zei de PVV-voorman in augustus. Nadat de rechtbank maandag de celstraf van I. bekend had gemaakt, toonde Wilders zich tevreden. ‘Hulde voor deze rechters’, reageerde hij op Twitter. De advocaat van I. zei dat hoger beroep ‘in de lijn der verwachting ligt’.

In de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol vond maandag de eerste pro-formazitting plaats tegen Junaid I. De Pakistaan die vorig jaar augustus dreigde ‘de hond’ Geert Wilders naar ‘de hel’ te sturen vanwege diens cartoonwedstrijd over profeet Mohammed. Lees de reportage van Hassan Bahara.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden