Nieuws

Tien jaar cel voor brandstichting vluchtelingenkamp Moria op Lesbos

Vier Afghaanse asielzoekers zijn veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het ‘opzettelijk’ aanstichten van de brand in het opvangkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos vorig jaar. Volgens hun advocaten, die het vonnis zaterdag bekend maakten, hebben de verdachten geen eerlijk proces gekregen.

Een vrouw ontvlucht de brand in het opvangcentrum Moria in september vorig jaar. Beeld AFP
Een vrouw ontvlucht de brand in het opvangcentrum Moria in september vorig jaar.Beeld AFP

Het grootste en beruchtste vluchtelingenkamp van Europa, Moria, ging vorig jaar september in vlammen op na een brand die was aangestoken door gefrustreerde asielzoekers. Op dat moment heerste grote onvrede in het kamp, waar 13 duizend mensen in erbarmelijke omstandigheden op elkaar leven, over de getroffen coronamaatregelen. Ze mochten vrijwel het kamp niet meer uit en de programma’s voor herhuisvesting of hereniging met familieleden in andere lidstaten lagen stil.

Criminele organisatie

Tegen de vier Afghanen was 15 jaar celstraf geëist voor opzettelijke brandstichting en het lidmaatschap van een criminele organisatie. In maart werden twee andere verdachten al veroordeeld tot vijf jaar cel. Volgens de advocaten is het Moria-proces politiek ingestoken omdat de rechts-conservatieve Griekse overheid er alles aan zou doen om migranten te criminaliseren en ontmoedigen.

Bovendien, zeggen de advocaten, waren drie van de vier mannen op het moment van hun aanhouding nog minderjarig terwijl ze zijn berecht als volwassenen. Ook bestaat twijfel over de mogelijk etnisch bepaalde motieven van de getuige die de verdachten had aangewezen. Hij zou behoren tot de Pathaan, terwijl de verdachten behoren tot de in Afghanistan gediscrimineerde Hazara-minderheid.

Na de brand in Moria vorig jaar belandden de 13 duizend inwoners op straat totdat de Griekse autoriteiten een nieuw kamp bouwden, waar de omstandigheden nog veel slechter zijn. Ook op andere Griekse eilanden, waaronder Chios en Samos, verrijzen met steun van de Europese Unie nieuwe kampen waar mensen ‘achter prikkeldraad worden opgesloten’, aldus mensenrechtenorganisaties.

Artsen zonder Grenzen riep de Europese Commissie, Griekenland en de andere lidstaten vorige week nog op de bouw van deze ‘mensonterende’ kampen onmiddellijk te stoppen. Volgens AzG brengt het ‘EU-beleid de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van mensen die vastzitten op de Griekse eilanden in gevaar’. In 2019 en 2020 heeft de artsenorganisatie ruim 1300 migranten met ernstige psychische klachten behandeld zoals posttraumatische stressstoornis en depressie. Meer dan 180 patiënten hebben zichzelf verwond of een poging gedaan tot zelfdoding, waarvan twee derde kind was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden