Tien jaar 9/11 verteld, onderzocht, en herdacht

Tien jaar na dato wordt 9/11 in alle mogelijke vormen herdacht: van fictie met Nicolas Cage als agent tot de VARA die onderzoekt of er nog wat te lachen valt in tijden van terreur.

PAUL ONKENHOUT

Programma?

Programma's. Alle programma's die vanavond, vrijdag, zaterdag en zondag worden uitgezonden over 11 september 2001, oftewel nine eleven, zoals iedereen het tegenwoordig noemt.

Zijn het er zoveel dan?

Tientallen. National Geographic spant de kroon met een '9/11 Week'. De week begon op 4 september met een interview met oud-president George W. Bush. Het was de start van een lange reeks documentaires, interviews en films van veelal Amerikaanse makelij op alle zenders.

Films?

World Trade Center bijvoorbeeld uit 2006 van Oliver Stone, zaterdag op het Belgische Eén. Een doorsnee werkdag van twee agenten (Nicolas Cage en Michael Pena) uit New York verandert in een nachtmerrie als een vliegtuig zich boort in een van de torens van het WTC. De dienstdoende recensent van de Volkskrant was destijds behoorlijk enthousiast: 'Stone weet uit de smeulende puinhopen van het terrorisme een positieve boodschap te peuren, waarin de mens vooral tot het Goede neigt.'

Nog meer films?

United 93 van Paul Greengrass, ook uit 2006 en ook op zaterdag, maar op RTL 5. Greengrass reconstrueert de kaping van het vierde vliegtuig dat door ingrijpen van passagiers zijn doel, het Witte Huis, miste en neerstortte in Pennsylvania. 'De film sluit de bioscoopbezoeker op in de horror van de kaping, en laat hem ronddolen in de verschrikkelijke minuten tussen het inchecken en de crash', schreef de krant.

Er zijn ook toch vast wel Nederlandse producties te zien?

Jazeker. Zaterdag blikt Andere Tijden (VPRO/NTR) op Nederland 2 terug op de reacties op de aanslagen in Nederland. Op zondag 11 september is vanaf 14.30 uur bij de NOS 10 jaar na 11 september te zien, met onder meer de herdenkingsplechtigheid op Ground Zero.

Andere aanraders?

Het ambitieuze drieluik dat de VARA en de VPRO samen maakten, De dag die de wereld veranderde. Maandag werd op Nederland 2 het eerste deel uitgezonden, 'De aanvliegroute'. Vanavond volgt deel twee, 'Toestemming om te vuren', en zondag deel drie, 'Het bange land'. Aan het project werkten gerenommeerde journalisten en programmamakers mee als Kees Schaap, Frank Wiering en Jos de Putter.

Nog iets verrassends?

Ja, dankzij de VARA, de omroep die zo gek is op cabaret. Vrijdagavond proberen cabaretiers (Jan Jaap van der Wal, Erik van Muiswinkel, Jetty Mathurin en Claudia de Breij) onder leiding van Frénk van der Linden te bepalen waar na 11 september de grenzen van de grap liggen in multicultureel Nederland. Lachen na de Twin Towers, heet het programma.

Het is veel, allemaal. Draait de tv niet door

? Nee, zeker niet. Zo'n gebeurtenis moet groots en uitputtend worden herdacht en onderzocht.

En maandag gaan we weer over tot de orde van de dag.

Nee, maandag kijken we naar Tegenlicht: De Impact, een VPRO-documentaire over the day after.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden