Tien Irakezen omgekomen bij aanslag met autobom

Tien Irakezen zijn donderdag omgekomen toen er een autobom ontplofte bij het politiebureau van Haditha, 200 kilometer ten noordwesten van Bagdad....

AP

In de omgeving van Karbala zette de politie de achtervolging in na een tip over een auto vol springstof. Blijkbaar hebben beide inzittenden de bomauto toen tot ontploffing gebracht; daarbij vonden ze de dood.

Ook de olie-industrie werd gisteren opnieuw het doelwit van sabotage. De export naar Turkije werd stilgelegd na een explosie en brand in de noordelijke pijpleiding. De zuidelijke pijpleiding, waarlangs 90 procent van de export verloopt, werd nabij Basra gesaboteerd, vermoedelijk door smokkelaars. Voor de export heeft dit echter geen gevolgen.

De ontvoerders van de Filipijnse vrachtwagenchauffeur Angelo dela Cruz hebben de Filipijnen nog tot het eind van de maand de tijd gegeven om hun 43 militairen en 8 politiemensen terug te halen uit Irak. Oorspronkelijk had dat voor 20 juli moeten gebeuren, maar de ontvoerders hebben kennelijk een gebaar willen maken na de belofte dat het Filipijnse contingent 'zo snel mogelijk' huiswaarts zal keren. Van een daadwerkelijke terugtrekking viel gisteren overigens niets te bespeuren.

Behalve de verklaring van de ontvoerders zond Al Jazeera ook een video uit waarop Dela Cruz te zien was. Volgens de nagesynchroniseerde tekst stelde hij zijn familie in de Filipijnen gerust en zei hij: 'Wacht op mij, ik kom terug'. Hij was niet langer gekleed in de oranje overall waarin hij eerder te zien was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden