Tien doden door bom NAVO op passagierstrein

De NAVO heeft maandag bij een bombardement op een Joegoslavische spoorbrug een passagierstrein geraakt. Zeker tien burgers zijn daarbij om het leven gekomen en zestien raakten gewond, meldde het Joegoslavische persbureau Tanjug....

Van onze buitenlandredactie

De NAVO heeft toegegeven dat de brug bij Grdelica Klisura, driehonderd kilometer ten zuiden van Belgrado, is gebombardeerd. De spoorweg zou een belangrijke aanvoerlijn zijn voor de Joegoslavische troepen in Kosovo. Dat er op het moment van de bombardementen een trein over de brug reed was een 'betreurenswaardig ongeluk', liet de NAVO in een verklaring weten. 'Helaas kunnen we de mogelijkheid niet uitsluiten dat er af en toe slachtoffers vallen.'

Ondanks het slechte weer heeft de NAVO maandag weer een aantal Servische doelen bestookt, waaronder een olieraffinaderij in de industriestad Pancevo, een vliegveld en een olie-opslagplaats in Kosovo en zware industrie. In Kosovo's hoofdstad Pristina kwamen drie burgers om het leven toen hun auto in de buurt van een kazerne werd getroffen.

Strijd bij Albanese grens

Servische troepen hebben gisteren hevige gevechten gevoerd tegen strijders van het Kosovo Bevrijdingsleger UCK, aan de grens tussen Kosovo en Albanië. Belgrado beweert dat zeker 150 rebellen zijn gedood. De UCK'ers zouden hebben geprobeerd Kosovo binnen te dringen. Volgens Belgrado kregen de rebellen bij die poging luchtsteun van de NAVO.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) maakten ook melding van grensgevechten. Woordvoerder Andrea Angeli zei dat het politiebureau en een woonwijk van de Albanese grensplaats Tropoja zondag door zwaar mortiervuur waren getroffen en dat er twee doden en negen gewonden waren gevallen. Later meldde hij dat bij nieuwe gevechten daar in de buurt drie UCK'ers en een Franse journalist gewond waren geraakt.

Volgens ooggetuigen in Albanië stonden gisteravond drie Kosovaarse dorpen vlak bij de grens in brand. Vluchtelingen die uit Kosovo in Albanië zijn aangekomen, hadden de dorpen omschreven als 'spooksteden', nadat de Servische troepen hen hadden verdreven.

Einde van de Yugo

Tegenvallende verkoopcijfers en de economische sancties hadden al hun tol geëist, maar de NAVO-bombardementen hebben een definitief einde gemaakt aan de productie van de Joegoslavische auto Yugo. De Zastava-autofabriek in Kragujevac, zeventig kilometer ten zuidwesten van Belgrado, werd voor een tweede keer onder vuur genomen en is nu volledig verwoest. Bij de aanval raakten 36 mensen gewond. Volgens een de NAVO werden in de fabriek ook militaire voertuigen gemaakt. In de jaren zeventig was de naar de Fiat gemodelleerde Yugo korte tijd populair in Europa en de VS.

Bombarderen door wolken

Groot-Brittannië heeft zijn gevechtsvliegtuigen de afgelopen weken aangepast om accuraat door wolken heen te kunnen bombarderen. Dit moet de NAVO meer tactische mogelijkheden bieden in het luchtoffensief tegen de Joegoslavische troepen.

De luchtaanvallen werden tot nu toe vaak afgebroken of uitgesteld vanwege het dichte wolkendek. Dat maakte zogeheten precisiebombardementen, waarbij zo min mogelijk burgers of burgerdoelen worden geraakt, een heikele kwestie. 'De huidige aanpassingen geven de NAVO-gevechtsvliegers de zekerheid dat inslagen op burgerdoelen tot een minimum worden beperkt', meldde het hoofd van de Britse defensiestaf, Sir Charles Guthrie.

Minder vluchtelingen

De vluchtelingenstroom uit Kosovo lijkt gestokt. De VN-hulporganisatie Unhcr meldde maandag geen grote groepen meer te hebben gezien aan de grenzen met Macedonië, Albanië en Montenegro. Het is niet bekend of de Joegoslavië de grens heeft gesloten. De NAVO is begonnen met de hulpoperatie Allied Harbour, waarbij achtduizend militairen in Albanië worden gelegerd om humanitaire hulp te bieden. De eerste eenheden zijn al gearriveerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden