Tien banen om (on)gelukkig van te worden

Welke werknemers zijn het meest gelukkig? Dat vroeg de universiteit van Chicago zich af en ging op onderzoek uit. In datzelfde kader moest natuurlijk ook worden ongezocht in welke branche de meest ongelukkige werknemers zich bevonden. Geestelijken zijn volgens het onderzoek over het algemeen het meest gelukkig, in tegenstelling tot de IT-Directeur. Die is het minst tevreden, als we het onderzoek mogen geloven.

© THINKSTOCK

Gelukkigste werknemers
1. Priesters (en andere geestelijken)
2. Brandweermannen
3. Fysiotherapeuten
4. Auteurs
5. Leerkrachten in het speciaal onderwijs
6. Leraren
7. Artiesten
8. Psychologen
9. Financieel adviseur
10. Ingenieurs

Verschillende factoren waren bepalend bij samenstelling van deze top 10. Zoals autonomie, helpen van mensen, plezier in uitoefenen van het vak en ga zo maar door.

Ongelukkiste werknemers
1. IT-Directeur
2. Directeur van Sales en/of Marketing
3. Productmanager
4. Senior Web Developer
5. Technisch Specialist
6. Electromonteur
7. Onafhankelijk onderzoeker recht
8. Technical Support Analyst

9. Computer numerically controlled machinist (CNC)
10. Marketing Manager

Waarom zijn deze werknemers -die toch over het algemeen meer verdienen en een hogere sociale status hebben- minder tevreden? Todd May geeft hier antwoord op in the New York Times. 'Je baan en zelfs je leven is pas de moeite waard als het betekenis heeft. Hier halen de meeste medewerkers dan ook hun voldoening uit. 'Je moet je als het ware verbonden voelen met je werk.'

May: 'Toewijding aan zaken die in het algemeen gedefinieerd zijn als waardig, zoals het helpen van zieken of armen, geven betekenis aan je leven. Daardoor is het verschil tussen de gelukkigste en ongelukkigste werknemers te verklaren. De meest ongelukkige werknemers hebben het gevoel te werken voor hun opdrachtgever in plaats van mensen te helpen.' Om die reden moeten volgens May organisaties de klant of consument nog meer centraal zetten bij de werknemers. Want uiteindelijk betekenen tevreden klanten, tevreden werknemers.

Het is dus belangrijk om de betekenis van je baan en daarmee een groot deel van je leven goed in te zien. Heb jij al de baan met betekenis gevonden? Laat het ons weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden