Tien andere afgeschreven schilderijen die Rembrandt na onderzoek 'terugkreeg'

2003: Onder Kop van een bojaar (1634, privébezit) bleek een eigenhandig zelfportret van Rembrandt schuil te gaan. De bojaar, geschilderd door Govert Flinck, werd weggepoetst om het zelfportret zichtbaar te maken


2005: Een klapper van vier schilderijen, schijnbaar uit het niets, bleken authentieke werken van Rembrandt. Studie van een vrouw met witte muts (in de handel), Studie van een wenende vrouw (Detroit Institute of the Arts), Studie van een oude man in profiel en Studie van een oude man met baard (beide uit de collectie van Alfred Bader), alle van rond 1640. De vrouw werd prompt geveild voor 4,27 miljoen dollar (3,16 miljoen euro).


2006: Het Statens Museum voor Kunst in Kopenhagen onderzocht haar tien net-niet-Rembrandts. Twee bleken toch authentiek: De Kruisvaarder (1659-61) en Studie van een oude man in profiel (1630).


2007: Het schilderij Democritus de lachende filosoof(1629) dook op bij een klein veilinghuis in Groot-Brittannië, getaxeerd op 1.000-1.500 pond. Kunsthistoricus Jan Six zag het niet zelf, maar was toch overtuigd dat het een zelfportret van Rembrandt was. Een jaar later bevestigde Ernst van Wetering dit. Het werd geveild voor 3,1 miljoen euro.


2010: Van de Wetering is overtuigd van de authenticiteit van het schilderij Tobias en zijn vrouw(1659) in de collectie van museum Boijmans Van Beuningen. Een gewaagde nieuwe toeschrijving; zelfs conservator Jeroen Giltaij van het museum trekt het sterk in twijfel.


2011: Het schilderij Rembrandt als een jonge man in het Metropolitan Museum of Art in New York staat nu nog op de website als 'Style of Rembrandt (Dutch, about 1630-35)'. Van de Wetering liet tussen neus en lippen door weten overtuigd te zijn dat het eigenhandig van de meester is.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden