Tieleman - Pieleman 7-6, 7-6

Lees je 's ochtends nietsvermoedend de krant en opeens voel je het opkomen, zonder precies te weten waardoor. Fractie te veel melk bij de Brinta?...

Dinsdag was het weer zover. Nog halfdromend gebogen over de sportpagina: onmiskenbaar gevoel van irritatie. Brinta perfect, beschuitje kraakvers, thee optimaal getrokken; de oorzaak moest liggen in wat ik in de voorafgaande 1 à 2 minuten had gelezen (mijn reactievermogen is 's ochtends tamelijk traag). Terugzoeken in de kolommen en inderdaad, daar was-ie, de irritatiebron.

De uitslagenrubriek.

Onder het kopje 'Tennis' stond daar het volgende: 'SJANGHAI: int. toernooi, mannen: eerste ronde: Goldstein (VS) - Zhang (China) 6-4, 7-5, Stoltenberg (Aus) - Mamiit (VS) 3-6, 6-4, 6-4, Tieleman (It) - Elsner (Dui) 6-3, 3-6, 6-1. TOULOUSE: int. toernooi, mannen: eerste ronde: Gambill (VS) - Clavet (Sp) 6-7, 7-6, 6-3, Gustafsson (Zwe) - Ferrero (Sp) 6-2, 7-6.

Jawel, hevig geïrriteerd. Ben ik klaar mee, ik blijk allergisch voor tennisuitslagen. En nog een zeer specifieke en vermoedelijk onbehandelbare allergie ook, want rond Wimbledon en Roland Garros lees ik ze zonder een spoortje irritatie.

Wat is het? Heeft elke dag maar weer dat shot tennisuitslagen uit verre oorden langzaam maar zeker mijn afweermechanisme gesloopt? Of is het de schrikbarende nietszeggendheid van de resultaten die me de das omdoet? Het laatste, vrees ik.

Je hebt uitslagen waar je wat mee kunt (HELMOND: eerste divisie: Helmond Sport - Eindhoven 5-0. Of: CALGARY: int. wedstrijden, mannen: 500 m: 1. Choi (ZK) 35,82, 2. Shimizu (Jap) 35,99, 5. Wennemars (36,35).) Even bij stilstaan, korte reflectie - 'Eindhoven flink op de bek gegaan!', 'Wennemars vroeg in vorm!'

Maar wat moet je je voor de geest halen bij 'Goldstein (VS) - Zhang (China) 6-4, 7-5?' Het verbaast me niet dat Goldstein won, want in China is het volgens mij nog maar sinds kort toegestaan om een door en door kapitalistisch spel als tennis te beoefenen. Maar je leest de sportuitslagen niet om jezelf met dergelijk gebeuzel te vermoeien.

'Tieleman (It) - Elsner (Dui) 6-3, 3-6, 6-1': het zijn uitslagen die zich volkomen hebben losgezongen van de werkelijkheid. De ene keer komen ze uit Sjanghai, de volgende keer uit Cincinnati en dan weer uit Lyon: int. toernooi. Het maakt geen bal uit. De namen zijn ook inwisselbaar. Tieleman (It), Dieleman (Dui), Qieleman (Fr) of Pieleman (Bel), één pot nat. Je wílt het allemaal niet weten, en toch staat het er elke ochtend.

Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het merendeel van de int. tennistoernooien helemaal niet wordt gespeeld. Dat ze op het hoofdkantoor van de ATP 's avonds wat exotische steden opzoeken, in de ledenlijst een paar namen prikken, er 7-6, 7-6 achterzetten en de uitslagen gillend van de lach op de telex gooien. Overwogen wordt om binnenkort ook de namen gewoon te verzinnen, dat scheelt weer prijzengeld.

Er wordt natuurlijk hier en daar ook wel echt getennist, maar het meeste is toch fake. De ATP heeft besloten dat er flink bespaard kon worden op reis- en verblijfkosten, door de toernooien virtueel te laten spelen. De kranten blijven de uitslagen braaf afdrukken en de sport blijft volop in de picture zonder al dat vermoeiende gedoe met ballen en rackets.

Sjeng Schalken won zondag zogenaamd het int. toernooi van Tokio en op de radio zei hij, 'vanuit Japan', dat hij nu 'naar Sjanghai' ging. Maar op de achtergrond meende ik in Limburgse tongval duidelijk het volgende te horen: 'Allez d'n Sjeng! D'n vlaai stejt (staat) op d'n taofel (tafel)!' Dus toen wist ik genoeg. Sjeng stond gewoon bij z'n moeder in de huiskamer te telefoneren.

Namens de Tennisuitslagen-Allergievereniging (TAV) verzoek ik de Volkskrant niet langer aan deze oplichterij mee te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden