Tichelaar geeft toe: ik opperde toch schoonzus voor restauratie provincie-gebouw

De Drentse commissaris van de koning Jacques Tichelaar (PvdA) erkent toch dat hij zelf zijn schoonzus aandroeg voor de herinrichting van Huize Tetrode, een gebouw dat eigendom is van de provincie. Dat schrijft hij in een brief aan Provinciale Staten die in bezit is van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden.

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is zaterdag met de fractievoorzitters van Provinciale Staten bij elkaar voor spoedberaad. Tichelaar is in opspraak geraakt omdat hij zijn schoonzus een ontwerpopdracht zou hebben toegespeeld bij de herinrichting van Huize Tetrode in Assen. Beeld anp
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is zaterdag met de fractievoorzitters van Provinciale Staten bij elkaar voor spoedberaad. Tichelaar is in opspraak geraakt omdat hij zijn schoonzus een ontwerpopdracht zou hebben toegespeeld bij de herinrichting van Huize Tetrode in Assen.Beeld anp

Op een vraag van beide kranten antwoordde Tichelaar vrijdag nog: 'Ik heb mijn schoonzus niet voorgedragen en ook niet gevraagd te adviseren over de herinrichting van Huize Tetrode.' Zaterdag, toen zijn bemoeienissen met de ontwerpopdracht aan zijn schoonzus werden onthuld, noemde Tichelaar de publicatie 'een opvatting'. Volgens hem lagen de feiten anders en had hij zijn schoonzus niet naar voren geschoven.

In de brief aan de Staten beschrijft Tichelaar dat de herinrichting van Tetrode in 2015 niet op gang kwam. Hij schrijft in de brief: 'Hierop heeft de commissaris gevraagd met snelheid alsnog een ontwerp te realiseren en een aantal firma's genoemd, te weten Klinkenberg-SO en Roodbergen Dolfsma.'

De verantwoordelijk ambtenaar ging vervolgens met beide firma's aan de slag. Klinkenberg-SO is de bedrijfsnaam van Karin Klinkenberg, Tichelaars schoonzus. Zij factureerde in totaal 3.105 euro aan de provincie. Roodbergen Dolfsma leverde uiteindelijk voor ruim 20 duizend euro verlichtingselementen voor Tetrode.

In de brief staat verder: 'De commissaris heeft geen moment sturend willen optreden in de opdrachtverlening van de ambtelijke organisatie aan welk bedrijf dan ook. Het optreden van de CdK is ook niet als sturend ervaren door de ambtelijke organisatie. (...) Het college, en in het bijzonder de commissaris van de Koning, betreurt de ontstane commotie zeer.'

De integriteitscode van de provincie schrijft voor dat een bestuurder zelfs de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden. Volgens Tichelaar heeft hij die code niet geschonden. Wel schrijft hij dat dat hij zijn schoonzus voor een zakelijke opdracht heeft voorgedragen aan een ambtenaar, zonder de familieband te vermelden.

Huize Tetrode in Assen. Beeld
Huize Tetrode in Assen.Beeld

Spoeddebat

Toen die duidelijk werd 'is overlegd tussen de commissaris en de ambtelijke organisatie', staat in de brief. 'De opdracht werd vanwege de geconstateerde familieband niet verder uitgebreid, maar afgerond.'

Klinkenberg bemiddelde nog wel bij de levering van meubels voor de door haar opnieuw ontworpen Landschapszaal van Tetrode. In februari 2016 factureerde ze bovendien nog 945 euro voor werkzaamheden ten behoeve van de hal van het pand.

Woensdag komen Provinciale Staten in Drenthe bijeen voor een spoeddebat over de kwestie. Tichelaar benaderde gisteren meerdere oppositiepartijen met de vraag of ze nog vertrouwen in hem hebben.

Op verzoek van de PVV en de SP blijft het debat niet beperkt tot de kwestie-Tetrode, maar kunnen ook vragen worden gesteld over andere dossiers waarover Dagblad van het Noorden en de Volkskrant zaterdag publiceerden. Zo raakte Tichelaar in 2013 ook al in opspraak toen bleek dat hij zich had gemengd in een conflict tussen zijn zwager (de echtgenoot van Klinkenberg) en de gemeente Coevorden. Daarop beloofde hij Provinciale Staten nooit meer voor een familielid te bemiddelen. Zaterdag werd onthuld dat Tichelaar zich destijds nadrukkelijker met de zaak heeft bemoeid dan hij eerder toegaf.

Commentaar: Jacques de regelaar in de slangenkuil van de Drentse politiek
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar neemt het niet zo nauw met de bestuurlijke integriteit.

Woensdag spoeddebat in Provinciale Staten over PvdA-politicus Tichelaar

Provinciale Staten van Drenthe houden woensdag een spoeddebat over Jacques Tichelaar. Alle fractievoorzitters zijn het erover eens dat er 'snel duidelijkheid' moet komen over de affaire.

Hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is een geprezen voorvechter van de Drentse zaak. Een bestuurder die tot het randje gaat. En, zo blijkt uit onderzoek van Dagblad van het Noorden en de Volkskrant: daaroverheen. 'Huppetee!' Lees hier de reconstructie hoe Jacques Tichelaar opnieuw de fout in ging (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden