Thuiszorg

De thuiszorg, ziektekostenverzekeraars en het ministerie zijn in hevige beroering nu de Utrechtse rechter gesproken heeft. Natuurlijk draait alles weer om het geld, want de rechter bepaalde dat de zorgverzekeraar onmiddellijk hulp moet regelen voor vier van de 23 duizend mensen op de wachtlijst....

M. van der Bruggen-Grevelink

Het getouwtrek over de vraag waar dat geld vandaan moet komen wordt in de pers breed uitgemeten. Mijn knipselmap raakt aardig vol! Wat ik erg mis, is de stem van de toekomstige cliënt en van familieleden die almaar moeten wachten. De hulpvragers hebben hun hele hebben en (huis-)houden op tafel gelegd bij het indicatie-orgaan; toch kregen ze daarna nul op het request bij de zorginstelling, terwijl ze recht hebben op hulp krachtens de AWBZ.

In feite gaat het bij ongeveer 20 duizend mensen, meest alleenstaande ouderen, om drie of vier uur per week hulp voor het zware huishoudelijke werk. Dat lijkt voor jonge vitale mensen niet veel, maar het betekent alles voor wie zelf door handicap of ouderdom het huishouden niet meer aankan. Een schone frisse omgeving verhoogt het welbevinden en het gevoel van eigen waarde.

Het gaat ook niet louter om die paar uur hulp, want de cliënt krijgt aandacht en sociaal contact met de helpster. Dat dagdeel hulp geeft structuur aan de week, die lang duurt als je veel moet thuiszitten. De enkele uren hulp van de thuiszorg hebben dan ook een grote sociale meerwaarde.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden