Thuiszorginstellingen vragen 48 miljoen euro

Geld is vooral nodig voor reorganisatie van failliete thuiszorginstelling Meavita...

Van onze verslaggeverGijs Herderscheê Gijs Herderscheê

DEN HAAG De thuiszorgorganisaties in Groningen en in Den Haag willen een recordbedrag van 48 miljoen euro overheidssteun. Het geld is vooral nodig voor een reorganisatie van de voormalige thuiszorginstelling Meavita waarbij honderden banen vervallen.

Thuiszorg Groningen en Haagse Woon- en Wijkzorg hebben een aanvraag ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Volgens Gerrit Jan van Otterloo, bestuurder van beide thuiszorgorganisaties, gaat het om ‘maximumbedragen’ die lager kunnen uitvallen als de reorganisatiekosten meevallen. Bij de twee organisaties raken duizend mensen hun werk kwijt. Over de reorganisaties is inmiddels een akkoord gesloten met de vakbonden.

De thuiszorgorganisaties maakten tot maart dit jaar deel uit van Meavita dat dit voorjaar failliet ging. PvdA-staatsecretaris Jet Bussemaker weigerde op de valreep een kredietaanvraag van 20 miljoen euro, maar garandeerde wel de continuïteit van de zorg. Daarvoor werden de twee nieuwe stichtingen voor de thuiszorg in Groningen en Den Haag opgericht. In Groningen wordt aan zo’n tienduizend mensen thuiszorg geboden en in Den Haag wordt aan 3.500 mensen zorg verleend.

Voor Haagse Woon- en Wijkzorg (HWW) wordt bijna 25 miljoen euro steun gevraagd. Hiervan is ruim 19 miljoen euro bestemd voor reorganisatie. ‘Door de overname van alle zorgactiviteiten kon ondanks het faillissement de continuïteit van zorg gegarandeerd worden. Het teveel aan personeel is niet zoals gebruikelijk in het faillissement achtergebleven, maar is in maart van dit jaar ook in dienst van de nieuwe stichting gekomen’, aldus Van Otterloo.

Daarnaast vraagt HWW vijf miljoen euro voor onder meer ‘beredderingskosten’. Die betreffen bijvoorbeeld zogenoemde dwangcrediteuren, ofwel leveranciers die alleen willen leveren als ook schulden van Meavita worden afgelost. Van Otterloo benadrukt dat met de steunaanvraag verder geen schulden van Meavita worden afgelost. Die zijn achtergebleven bij de failliete boedel, die door curatoren wordt afgewikkeld.

Voor Thuiszorg Groningen is bijna 19 miljoen steun gevraagd om de kosten van het sociaal plan te dragen. Voor ‘beredderingskosten’ vraagt Groningen ruim vier miljoen euro steun. Ook hier benadrukt Van Otterloo dat ‘geen nieuwe euro’s aan oude schulden worden besteed’.

De steunaanvraag aan de NZa is niet uniek, maar wel hoog. De afgelopen tien jaar zijn zorginstellingen die in financiële nood verkeerden, met in totaal 73 miljoen euro steun overeind gehouden. De hoogste bedragen gingen toen naar psychiatrisch centrum Vijverdal (2005, 9,6 miljoen) en gehandicapteninstelling Zuidwester (2008, 9,5 miljoen).

Dit jaar is 18 miljoen toegekend om de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad overeind te houden. De Friese thuiszorgorganisatie Skewiel kreeg 650 duizend euro.

Als de gevraagde 48 miljoen euro voor de Meavita-dochters wordt toegekend, is dat een record. Steun aan ziekenhuizen wordt betaald door de zorgverzekeraars en dus uiteindelijk door de premiebetalers. Hulp aan de overige zorginstellingen, zoals de thuiszorginstellingen in Groningen en Den Haag, komt uit het AWBZ-fonds, de pot met geld voor bijzondere ziektekosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden