Thuiszorginstelling Almere per direct gesloten

Bestuurder John Woudenberg van thuiszorginstelling TCC Zorg in Almere loog meermaals tegen de inspectie over waar hij mee bezig was. Dat blijkt uit het vernietigende rapport over Woudenberg en zijn zorgbedrijf. De inspectie gaf deze week het bevel de instelling per direct te sluiten.

Maud Effting
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg veroorzaakt Woudenberg 'zeer hoge risico's' voor de gezondheid en de veiligheid van cliënten. Het komt niet vaak voor dat de inspectie een bevel geeft tot sluiting. Dit geldt voor zeven dagen, maar kan worden verlengd door het ministerie van VWS.

Woudenberg zei tegen de inspectie dat hij verpleegkundige was, maar kon de papieren niet leveren en stond niet in het BIG-register. Toch verrichte hij verpleegkundige handelingen bij kwetsbare thuiszorgcliënten, aldus een werkneemster die zich met haar zorgen meldde bij de inspectie.

Blanco

Het inspectierapport spreekt van een chaotische, ongeorganiseerde instelling. Er was slechts één zorgplan aanwezig, dat vrijwel blanco bleek. Woudenberg liet stagiaires risicovolle handelingen uitvoeren, zoals het geven van injecties, blaasspoelingen en klysma's, zonder dat zij daartoe bevoegd waren. Ook zette hij onbevoegde 'helpenden' in voor verpleegkundige handelingen. Door zijn manier van werken ontstaan er volgens de inspectie 'situaties die acuut gevaar en ernstige schade op kunnen brengen'.

Woudenberg loog ook over de cliënten. Hij zei nog geen zorg te verlenen en pas volgend jaar echt te beginnen. Toen dat niet waar bleek, beweerde hij dat het alleen om huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging ging. Ook dat bleek niet waar te zijn.

Opvallend is dat de inspectie al in 2008 werd gewaarschuwd. Volgens dagblad De Stentor meldde een werkneemster destijds dat hij zich ten onrechte uitgaf voor verpleegkundige. De inspectie zou daar toen niets mee hebben gedaan. Woudenberg was niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden