Thuiszorg wil bezuinigen door afschaffen cao

Het bestuur van de Landelijke Vereniging voor Thuiszorg (de werkgeversorganisatie) wil af van de cao voor de 130 duizend werknemers in het kruiswerk, de gezinszorg en de kraamhulp....

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

DEN HAAG

Dit is nodig om te bezuinigen, meent het LVT-bestuur. De traditionele instellingen voor thuiszorg kunnen in de strijd met hun commerciële concurrenten alleen overleven, als zij hun prijzen, dat wil zeggen hun personeelskosten verlagen, aldus het bestuur.

Het heeft naar alle 134 instellingen de Scenario-nota verstuurd, waarin een 'strategische koersbepaling voor de thuiszorg-branche' wordt uiteengezet. Het betreft een voorlopig standpunt, waarover de ledenvergadering zich op 5 april moet uitspreken.

Bestuurder L. Geradts van de AbvaKabo reageert kritisch: 'De werknemers in de thuiszorg zitten in 1994 en 1995 op de nullijn. Als je in die situatie gaat roepen dat de hulp goedkoper moet, leef je niet in deze wereld. De directies in een aantal instellingen zijn te groot. Laat de thuiszorg eerst die kosten maar eens saneren.'

De voorlopige plannen van het bestuur dreigen te leiden tot een scheuring in de LVT. J. Knipscheer, directeur van Stichting Thuiszorg Rotterdam, heeft zijn lidmaatschap per 1 januari 1996 opgezegd. Hij vreest dat de marktgerichte koers van de LVT ertoe zal leiden dat het sociale fundament van de thuiszorg wordt afgebroken. Hij verwijt het LVT-bestuur gebrek aan integriteit.

De reguliere instellingen voor thuiszorg ondervinden steeds meer concurrentie van particuliere bureaus, die goedkoper kunnen werken omdat ze met minder dure arbeidskrachten werken. Om op de thuismarkt overeind te kunnen blijven, gaan steeds meer reguliere instellingen ertoe over om zelf een eigen particulier bureau op te richten, waar, door het inschakelen van oproepkrachten, ook goedkoop gewerkt kan worden.

Verzekeraars sluiten steeds vaker contracten voor goedkope thuiszorg af met particuliere bureaus.

De LVT, die vreest haar sterke positie als werkgeversorganisatie voor de thuiszorg te verliezen, werpt zich in de Scenario-nota op als branche-organisatie voor de hele thuiszorg. Alle instellingen die thuiszorg bieden - regulier, commercieel, maar ook thuishulporganisaties die deel uitmaken van een ziekenhuis of bejaardenoord - kunnen zich aansluiten bij de LVT.

Maar alleen onder bepaalde voorwaarden. De kwaliteit moet aan minimale eisen voldoen, ze moeten een bepaald pakket aan thuiszorg bieden, ze moeten een goede reputatie hebben en zich houden aan de cao-thuiszorg nieuwe stijl. De oude is 'in het licht van marktontwikkelingen niet langer hanteerbaar', schrijft het LVT-bestuur.

De regelgeving voor de thuiszorg moet flexibeler en liberaler worden, aldus de nota. De politiek wil immers dat de premies van de AWBZ-verzekering

doelmatig worden besteed. De cliënten stellen steeds meer eisen. De reguliere thuishulp vist achter het net, als zij niet kan bieden wat de cliënt vraagt.

Begin deze maand werd de LVT geconfronteerd met de nieuwste ontwikkelingen: een vijftal grote thuiszorginstellingen is bezig, samen met een particuliere organisatie, een landelijk netwerk voor de levering van allerlei vormen van thuishulp op te zetten.

Directeur F. Clevers van de LVT wil liever geen commentaar geven op de Scenario-nota, omdat het nog een intern stuk is. Maar hij wijst er wel op dat het plan-Simons, dat door middel van marktwerking in de gezondheiszorg wilde bereiken dat de kosten beter worden beheerst, feitelijk wordt uitgevoerd. 'De wetgeving voor het plan-Simons is ingetrokken, maar in de maatschappelijke realiteit wordt het gewoon uitgevoerd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden