Thuiszorg Groningen sponsort voetbalclub

Thuiszorg Groningen, dat vorig jaar failliet ging en met 15 miljoen euro overheidssteun overeind werd gehouden, gaat komend jaar voor 80 duizend euro voetbalclub FC Groningen sponsoren.

Van onze verslaggever Jeroen Trommelen

De geprivatiseerde thuiszorgorganisatie krijgt voor dat geld onder meer twintig vaste zitplaatsen in het stadion voor zichzelf en gelegenheid om reclame te maken via borden en een videoscherm.

De sponsorovereenkomst stuit op veel kritiek. Ouderenbond ANBO vindt de sponsoring onbegrijpelijk, zegt ANBO-voorzitter Kees Klok op RTV Noord. Het bedrag kan volgens hem beter als extraatje aan de zorg worden besteed. ‘Stuur voor dat geld mensen langs die een praatje maken en een hand op de schouder leggen. Daar is veel meer behoefte aan.’

Zorgbudget

Volgens directeur Filia Kramp van Thuiszorg Groningen gaat de sponsoring aan de voetbalclub niet ten koste van de zorg. Het bedrag komt uit het marketingbudget dat niets te maken zou hebben met het zorgbudget, zegt ze.

De thuiszorgorganisatie wordt volledig gefinancierd uit belastinggeld via de AWBZ. Thuiszorg Groningen is één van de zes zorgaanbieders in de stad. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) is het regelen van hulp bij het huishouden een taak van de gemeente, die deze dienst moet aanbesteden.

Kramp beklemtoont dat thuiszorginstellingen sinds de privatisering bedrijven zijn en dat Thuiszorg Groningen nu ‘als zodanig handelt’. De reclame zou mede bedoeld zijn om te laten zien ‘dat de organisatie er weer is na zware tijden’. Moederbedrijf Meavita ging in 2009 failliet.

De SP wil dat het ministerie van Volksgezondheid verbiedt dat ziekenhuizen en thuiszorginstellingen geld besteden aan het sponsoren van voetbalclubs. Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten moet geld voor thuiszorg alleen aan die zorg zelf worden besteed. ‘Instellingen zeggen dat ze een budget hebben voor reclame, maar ik zou zeggen: maak reclame door goede zorg te leveren. Dat is goed voor de patiënten.’

Andreas Granqvist (l) van FC Groningen. (ANP) Beeld ANP
Andreas Granqvist (l) van FC Groningen. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden