Thuiswerken? Niet voor de arts, schoonmaker en buschauffeur

Het kabinet raadt aan zo veel mogelijk vanuit huis te werken, maar voor tweederde van de Nederlandse werknemers is dat lastig, zo niet onmogelijk. Dit blijkt uit een analyse van de Volkskrant op basis van cijfers van het CBS over de samenstelling van de beroepsbevolking.

Serena Frijters

In veel beroepen is thuiswerken niet mogelijk, zelfs als het management welwillend is en het mogelijk is om op afstand verbinding te leggen met de bedrijfssystemen. Horecamedewerkers, beveiligingspersoneel, schoonmakers en zorg- en onderwijspersoneel kunnen, enkele uitzonderingen daargelaten, hun werk niet op afstand doen. Ruim vijfenhalf miljoen mensen werken in beroepen waar thuiswerken geen optie is. Nu de scholen dicht zijn, zullen werknemers met kinderen in deze sectoren elders opvang moeten regelen.

Voor de resterende 37 procent bij wie thuiswerken wel mogelijk is, zijn er nog andere blokkades. Bij één op de drie bedrijven is thuiswerken op dit moment verboden of ontbreken richtlijnen, blijkt uit een inventarisatie van EenVandaag. Als het kabinet nog strengere maatregelen aankondigt, zal dit wellicht veranderen. Maar zelfs dan is het soms lastig of onmogelijk om thuis te werken. Veel administratief personeel heeft computers of telefoonsystemen nodig die alleen op de werkvloer aanwezig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden