NieuwsSurveillance-industrie

Thuiswerken met de Franse slag? Kijk uit, de baas bespioneert je

Ontspannen thuiswerken kun je voortaan vergeten: de baas controleert met gluurprogrammatuur wat zijn personeel in de baas zijn tijd uitspookt. Met dank aan de cashende surveillance-industrie.

Jonathan Witteman
null Beeld NurPhoto via Getty Images
Beeld NurPhoto via Getty Images

Klok je ’s ochtends wel op tijd in, beste thuiswerker? Verkwist je geen kostbare werktijd met Facebook of filmpjes van niezende panda’s? En schaft je niet te lang?

Want je baas zou je wel eens kunnen bespioneren. De coronacrisis is een bonanza voor de surveillance-industrie, nu argwanende werkgevers in groten getale gluurprogrammatuur zetten op de werklaptops en -telefoons van werknemers, of op de virtuele bedrijfsservers waarop zij thuis inloggen op hun eigen computers.

Zo proberen bedrijven te verhoeden dat thuiswerkers stiekem veredeld vakantie vieren op kosten van de baas. Bijvoorbeeld door hun aantal toetsaanslagen te meten, om de zoveel minuten schermafbeeldingen te maken van hun computers of door foto’s te nemen via hun webcamera’s. Of door werknemers simpelweg te dwingen de hele werkdag ingeklokt te blijven in videovergaderingen, zodat de baas kan zien wanneer ze hun snor drukken. Dit alles mag, zolang bedrijven werknemers vertellen dat ze hen in de gaten houden.

‘We hebben gezien dat enkelingen oneerlijk voordeel halen uit flexibele werkregelingen’, e-mailde de Amerikaanse internetbank Axos Financial haar personeel vorige maand. Dat meldde persbureau Bloomberg onlangs. Ceo Gregory Garrabrants, met een jaarwedde van 34,5 miljoen dollar een van Amerika’s best betaalde bankiers, waarschuwde de slampampers onder zijn thuiswerkers. Elke tien minuten maakt Axos een kiekje van hun computerscherm, zei de ceo. Hun toetsaanslagen, hun surfverkeer, hun siësta’s, niets blijft onopgemerkt. Wie zijn dagelijkse taken niet op tijd af heeft, ‘wacht disciplinaire maatregelen, tot ontslag aan toe’.

Spionagesoftware

‘Bedrijven hebben alles op alles gezet om personeel vanuit huis te laten werken, maar tegelijkertijd een mate van veiligheid en productiviteit te waarborgen’, zei Brad Miller van InterGuard, maker van spionagesoftware voor bedrijven, tegen Bloomberg. InterGuard – motto: ‘Vertrouw, maar verifieer’ – en concurrenten als Sneek, CurrentWare en TimeDoctor zeggen onder meer Nestlé, Lego en KPMG tot hun klanten te rekenen, hoewel KPMG Nederland laat weten dergelijke software niet bij zijn Nederlandse werknemers te gebruiken.

Niet alleen thuiswerkers kampen door de coronapandemie met tot voor kort ongehoorde inbreuken op de persoonlijke levenssfeer. Zo zet Amazon thermische camera’s in die middels infrarood de lichaamstemperatuur van werknemers meten. Op die manier hoopt ’s werelds grootste webwinkel magazijnwerkers met koorts, een veel voorkomend symptoom van corona, eruit te kunnen pikken. Ook makers van gezichtsherkenningssoftware beginnen hun bewakingscamera’s uit te rusten met microbolometers, de hittedetectoren in thermische camera’s, berichtte de Washington Post maandag.

De inzet van thermische camera’s levert kritiek op, bijvoorbeeld omdat de nauwkeurigheid te wensen overlaat – de foutmarge bedraagt 1,7 graad Celsius, nogal problematisch bij een koortsdiagnose. Bovendien verspreiden sommige mensen corona zonder zelf koorts of andere symptomen te vertonen.

En natuurlijk zijn er privacybezwaren, maar daaraan heeft de surveillance-industrie een big brothertje dood. ‘We denken dat kunstmatige intelligentie kan helpen om terug te keren in de normaliteit’, zei de baas van het gezichtsherkenningsbedrijf Kogniz tegen de Washington Post. ‘Ik geloof niet dat lichaamstemperatuur nog een stuk privé-informatie is.’

Lees ook

Onderzoek: thuiswerken en -vergaderen raken ingeburgerd na coronacrisis
Veel Nederlanders die nu noodgedwongen thuiswerken, willen dat (deels) blijven doen na de coronacrisis. Ook verwacht een aanzienlijk deel vaker op afstand te blijven vergaderen in plaats van op kantoor. Verplaatsingen per fiets en te voet lijken ook blijvend aan populariteit te winnen.

Met deze tips blijft het thuiswerken leuk en efficiënt
Nog nooit werkten zoveel mensen thuis als nu. De noodgedwongen nieuwe werkwijze noopt tot improvisatie en nieuwe werkmores. Hoe blijven we efficiënt werken? De Volkskrant sprak experts en geeft acht tips.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden