'Thuiswerken komt de concentratie ten goede'

Hoogopgeleide werknemers die een deel van hun werk thuis verrichten in plaats van op de zaak, zijn daar in grote meerderheid bijzonder positief over. Ook is het merendeel erover eens dat thuiswerken, de concentratie en effectiviteit ten goede komt. Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair samen met onderzoeksbureau SatisAction onder 11.000 hoogopgeleide medewerkers van 70 (middel)grote Nederlandse bedrijven.

© THINKSTOCK

Bijna 5.000 werknemers blijken hun werk deels thuis te doen. 77 procent van hen kan zich thuis (veel) beter concentreren. Tevens zegt 78 procent thuis effectiever te werken. Eveneens 78 procent vindt dat door thuiswerken de eigen werk-privébalans is verbeterd. Slechts 16 procent laat zich thuis wel eens afleiden door privézaken. 'Dat thuiswerkers zó ontzettend positief zijn, verbaast ons. Het verwateren van de grens tussen werk en privé heeft immers ook nadelen zoals een gevoel nooit meer echt vrij te zijn', zegt Kees Versluis, chef redactie Intermediair.

Overwerk
52 procent meldt overigens meer over te werken sinds ze aan het nieuwe werken doen. Opvallend is dat hoogopgeleiden niet bang zijn dat veel thuiswerken leidt tot onzichtbaarheid en dus minder waardering van collega's en de baas. Slechts 6 procent van de ondervraagden geeft aan zelf zichtbaarder te worden doordat andere collega's veel thuiswerken. En maar 4 procent meent op kantoor meer gewaardeerd te worden omdat anderen thuis aan het werk zijn.

It- en consultancybedrijven
Hoogopgeleide werknemers van it- en consultancybedrijven blijken het positiefst over thuiswerken en de bereidheid van de baas om dat mogelijk te maken. Helemaal bovenaan staat it-bedrijf Macaw; medewerkers geven gemiddeld het rapportcijfers 8,13 voor de thuiswerkcultuur bij hun bedrijf.

Top 10 beste thuiswerkbedrijven
1. Macaw
2. AT Osborne
3. Caesar Groep
4. ORMIT
5. RDW
6. CIBER
7. PGGM
8. SNS REAAL
9. Twynstra Gudde
10. ANWB

Non-profit minder positief
Medewerkers van commerciële bedrijven zijn doorgaans positiever over de thuiswerkmogelijkheden dan hoogopgeleiden bij de (semi-)overheid. Met name gemeenteambtenaren geven hun werkgever een lage score waar het op thuiswerken aankomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden