Thuiswedstrijd voor leerkrachten

De Arena is dinsdag groen-paars, de kleuren van woede over de bezuiniging op het passend onderwijs.

HILVERSUM/AMSTERDAM - 'Ik had niet verwacht dat het zó massaal zou zijn.' En dan is Ruben Allis (25), leerkracht van groep 5 van de Goudenregenschool in Hilversum, nog niet eens binnen in de Arena. 'Moet je die rijen zien!'


Het is Allis' eerste demonstratie en dan meteen maar de grootste van de laatste decennia. Met zijn elf teamgenoten en tientallen collega's van vijftien openbare basisscholen uit Hilversum is hij in twee touringcars naar Amsterdam getogen om te demonstreren tegen de plannen van minister Marja van Bijsterveldt voor het passend onderwijs. De leerkrachten staan voor de ingangen van de voetbaltempel, in lange rijen die naarmate ze dichter bij de poorten komen steeds meer paars en felgroen kleuren vanwege de door de onderwijsbonden verstrekte petjes en sjaals.


Door de drukte voor de poorten kan Ajax-aanvaller Siem de Jong in zijn witte Mercedes het trainingsveld van De Toekomst nauwelijks bereiken. 'Zag je hem kijken naar die sjaaltjes?', zegt Allis. 'Hij dacht zeker: wie speelt er dan vandaag in de Arena?'


Welnu, een thuiswedstrijd voor de leerkrachten is het. De tribunes zitten vol met tienduizenden leerkrachten van 3.500 scholen. De toespraken van bondsvoorzitters en vertegenwoordigers van gewoon en speciaal onderwijs, van ambulant begeleiders, van ouders en van leerlingen krijgen ovationeel gejuich. Allemaal schilderen ze de desastreuze gevolgen van de bezuinigingen voor de aandacht voor de leerlingen en de werkdruk. Bijna allemaal ook bepleiten ze de 250 miljoen euro die het kabinet wil uittrekken voor prestatiebeloning direct in te leveren voor de 300 miljoen die Van Bijsterveldt op het passend onderwijs wil korten. 'En die laatste 50 miljoen, daar vinden we ook nog wel wat op', zegt een vertegenwoordigster van de ouders.


'Wat ik heel bijzonder vind', zegt directeur Nils Bakker van de Goudernregenschool twee uur eerder in de bus, 'is dat we hier niet gaan demonstreren voor meer vrije dagen of meer salaris, maar tegen een pure verslechtering van het onderwijs. De plannen gaan direct ten koste van de aandacht voor de kinderen.'


Op zichzelf heeft de Goudenregenschool niet eens zo veel te maken met wat dan heet zorgleerlingen: kinderen die het vanwege een stoornis of hun gedrag zonder extra begeleiding niet redden op school. Maar op hun 19 fte moet nu ook al 1,6 geschrapt worden. Dat betekent al klassen van 30 leerlingen en dat wordt straks door de bezuiniging op passend onderwijs alleen maar meer.


'Je moet het zo zien', zegt Bakker. 'Vanaf 25 kinderen gaat puur vanwege de klassenomvang elke leerling dubbel tellen, en vanaf 30 kinderen zelfs driedubbel. Als je dan ook nog kinderen in de klas hebt die extra aandacht nodig hebben, lijkt het of je een klas met 40, 45 kinderen moet zien te runnen. Dat kan helemaal niet.'


Door de bezuinigingen zullen duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan in basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs. En de eersten die getroffen worden, zijn de ambulant begeleiders. Dat zijn de specialisten die vanuit de centra voor speciaal onderwijs de 'gewone' leerkrachten bijstaan om kinderen met beperkingen zo goed mogelijk te onderwijzen. 'Die kun je echt niet missen', schetst Maarten Bakker van groep 8. 'Ik kan haar altijd bellen voor advies. Als je alleen al ziet hoe zij met een autistisch kind in de klas praat, daar leer je als leerkracht weer zoveel van.' Zonder die ambulant begeleiders zouden al die kinderen het niet redden op school, zegt hij.


Op de tribunes van de Arena doen alle leerkrachten en ondersteuners braaf mee met de wave, ze haken in en dansen mee met de muziek. Maar al kan het stadion een indrukwekkend aantal demonstranten bergen, het verliest na tientallen korte toespraakjes met vergelijkbare inhoud zijn sfeer van verzetshaard. De afstand tot een actiepodium dat alleen met een videoscherm in de tweede ring zichtbaar kan worden gemaakt, is misschien ook wel erg groot. Net als juichend wordt bekendgemaakt dat er 50.000 mensen binnen zijn, is de leegloop alweer in volle gang.


Fenomenale opkomst, zegt Nils Bakker niettemin, terug in de bus. Of het wat uithaalt? 'Ik vrees van niet. Slechte bestuurders hebben nu eenmaal de neiging slecht te luisteren.' 's Avonds blijkt dat een meerderheid van de Tweede Kamer, bestaand uit VVD, CDA, PVV en mogelijk SGP, de wet op het passend onderwijs blijft steunen.


Commentaar Pagina 28


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden