Thuishuis voor ouderen: samen zelfstandig wonen

‘Eenzaamheid is volksziekte nummer 1 aan het worden’, zegt Eindhovenaar Jacques van der Meer. Het gemeenteraadslid (PvdA) is de drijvende kracht achter het eerste ‘thuishuis’ voor ouderen in Eindhoven: een huis waar vijf alleenstaande 65-plussers gaan samenwonen....

Van one verslaggever Peter de Graaf

Als het aan Van der Meer ligt, wordt het thuishuis nog voor de Kerst geopend in de Eindhovense volksbuurt Kronehoef, waar ook de islamitische school (bekend van de bomaanslag eind 2005) en de Al Fourkaan-moskee zijn gevestigd. ‘Ook onder allochtonen is de eenzaamheid groot’, vertelt Van der Meer, zelf buurtbewoner en voorzitter van de Stichting Thuishuis Kronehoef. Het is de bedoeling dat rond het thuishuis een groep vrijwilligers wordt gevormd, die hand- en spandiensten kunnen verrichten, variërend van het bieden van een luisterend oor tot een gezamenlijk bezoek aan de schouwburg.

‘Vereenzaming wordt wel de ergste kwaal genoemd waarmee je in je leven geconfronteerd kunt worden’, zegt Ruyten, die in de Eindhovense volksbuurt onderzoek deed. Vooral ouderen van wie de partner is overleden en van wie ook veel vrienden en kennissen zijn weggevallen, voelen zich eenzaam. Ze willen graag op zichzelf blijven wonen – en niet naar een bejaardenhuis – maar hebben sterk behoefte aan meer contact. Voor hen is dit een uitkomst, een gulden middenweg, aldus Ruyten. ‘Het thuishuis wordt gerund door kort opgeleide vrijwilligers, die pas als het echt nodig is professionals erbij halen. Vroeger had je de vanzelfsprekende burenhulp. Die moet je tegenwoordig organiseren.’

Het idee komt uit de palliatieve zorg, waar het hospice of bijna-thuishuis voor terminale patiënten al redelijk is ingeburgerd. Ruyten, jarenlang vrijwilliger in de palliatieve zorg, schreef er een boek over: Laat niemand in eenzaamheid sterven. Naar analogie van die titel voegt hij er nu aan toe: ‘En laat niemand in eenzaamheid wonen.’ Volgens hem is een thuishuis voor 65-plussers uniek voor Nederland. Als het Eindhovense proefproject slaagt, kan het elders navolging krijgen.

Van der Meer hoopt dat de woningcorporatie een huis of groot appartement beschikbaar stelt. Dat kan dan verbouwd worden tot thuishuis voor 65-plussers met een kleine beurs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden