Thuisbevallen kwestie van smaak, niet van veiligheid

Er zijn geen aanwijzingen dat thuisbevallen, mits verbonden aan een vorm van risicoselectie, schadelijk zou zijn. Of het je persoonlijke voorkeur heeft, is een kwestie van smaak of cultuur....

Utrecht Peter Achterberg (RIVM)

Nederland scoort samen met een aantal andere landen relatief slecht op enkele indicatoren voor sterfte rond de geboorte. Dat is al eerder gesignaleerd, onder andere in een RIVM rapport uit 2001. Op de vraag waarom dit zo is, kan echter niet met argumenten of feiten op micro-niveau geantwoord worden, maar is een antwoord op macro-niveau nodig.

Epidemiologisch onderzoek heeft al tientallen malen vastgesteld dat bepaalde groepen vrouwen een verhoogd risico op sterfte van kind of foetus rond de geboorte kennen. Oudere moeders, allochtone moeders, vrouwen die een meerling krijgen, vrouwen die roken en vrouwen uit sociale achterstandsgroepen zijn bekende groepen met een verhoogd risico.

In Nederland zijn deze groepen sterk vertegenwoordigd en de belangrijkste daarvan (oudere en allochtone moeders) zijn de laatste jaren in omvang toegenomen, waarschijnlijk meer dan in andere landen. De conclusie die tegelijk met de hoge Nederlandse sterftecijfers gepresenteerd moet worden is dus dat deze cijfers grotendeels verklaarbaar zijn uit de eigenschappen van onze zwangere bevolking. Het antwoord is niet dat de cijfers niet kloppen, maar dat er wat aan gedaan moet worden. Meer aandacht voor allochtone groepen in de perinatale zorg, betere voorlichting.

Mijn persoonlijke conclusie na het lezen van de Peristat-artikelen is dan ook helaas dat Nederland op diverse gebieden het enige van vijftien Europese landen is dat geen cijfers heeft aangeleverd, waarschijnlijk omdat die in ons nogal ondoorzichtige zorgsysteem zijn blijven hangen. De cijfers op zichzelf geven aan dat ons zorgsysteem het op het punt van zorg rond zwangerschap en geboorte qua risicoprofiel waarschijnlijk iets zwaarder heeft dan het systeem in andere landen, maar een verdere analyse suggereeert dat wij het desondanks niet slecht doen. De Peristat-cijfers zijn daarbij prima indicatoren, wanneer ze gebruikt worden voor een analyse waar zowel het beleid als de zorg hun voordeel mee kunnen doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden