Thuis op de bank

GEERT KUIPER

De open haard doet het geweldig. De portie hout die ik voor het weekend had klaargehakt, kort al mooi in. Het is zondagmiddag vijf uur en Jan Blokhuijsen en Sven Kramer gaan samen uitmaken wie Europees kampioen wordt.

Ireen Wüst had net opnieuw haar meerdere moet erkennen in Martina Sablikova tijdens een buitentoernooi. Dat had niks met de wisselende wind te maken. Sablikova is in deze omstandigheden bijna niet te kloppen. Ze heeft het vermogen zichzelf elke keer weer op snelheid te brengen. Ireen was in een prima vorm, dat zag ik van alle kanten, en toch was ze kansloos. Ze werd derde, want Claudia Pechstein ging haar ook nog voorbij.

Het voelt raar om thuis de wedstrijd te volgen. Ik ben volledig geconcentreerd en heb net zoveel adrenaline in mijn lijf als wanneer ik zelf op de kruising sta. Als gevolg van een optimale samenwerking zit ik echter 'op de bank'.

Na de 1500 meter is duidelijk dat de 'onzen' uit gaan maken wie kampioen wordt. Wat een luxe. Maar als Jan Blokhuijsen zichtbaar een blokje wegtikt tijdens de 10 kilometer, begint het zweet op mijn rug te borrelen. En niet omdat de open haard de thermostaat al naar 27 graden heeft gestuwd. Oh Jan, waarom altijd zo dicht langs de blokken?

Zijn bijnaam 'Blokkie' is gebaseerd op zijn achternaam, maar hier geeft hij er een andere lading aan. Mijn lieve, altijd hartstochtelijk meelevende vriendin Monique wordt er, mede door mijn reactie, ook niet rustiger op. Totale paniek! We hebben bij TVM nu eenmaal een geschiedenis met diskwalificaties.

Met Sven gaat alles voorspoedig. Hij hoeft eigenlijk maar één aanval te plaatsen om Jan achter te laten. Zijn grote vreugde na de eindstreep is begrijpelijk. In een klap lijkt de moeizame tijd vergeten. Dan volgt de herhaling van zijn laatste meters. 'Nee!', roep ik meteen, 'dat is een kickfinish, nu gaan ze er beiden uit'. Dat zou de bizarste ontknoping van een schaatstoernooi ooit zijn.

Ik knal er een sms'je uit naar Gerard Kemkers, want op de tv wordt de einduitslag al onthuld en worden de winnaar en de runner up juichend in beeld gebracht. Binnen een paar minuten reageert Gerard: 'Is nog steeds spannend'.

Inmiddels wordt ook Mart Smeets ingefluisterd dat de Noren een protest in hebben gediend. Ze worden in beeld gebracht terwijl ze een papier ondertekenen. Binnen twintig minuten moet een schriftelijk protest volgen. De scheidsrechter (Helmut Ripper) kan dan naar de beelden kijken en die spreken voor zich. Ik vrees het ergste. Het worden van die minuten waarvan je jaren ouder wordt. Ik hang languit in de bank.

Gelukkig worden de regels, zoals het hoort, geïnterpreteerd en niet strikt nageleefd. Jan wordt sterk tweede, Sven is terug als kampioen. Dat, terwijl we drie weken geleden nog twijfelden over zijn deelname. De World cups hadden te veel in het teken van presteren gestaan en in Heerenveen betaalde hij daarvoor de tol op de 10 kilometer. Vervolgens, tijdens het trainingskamp in Erfurt, bleek de 500 meter zwaar onder de maat.

Net op het moment dat we eigenlijk de stekker uit het EK allround wilden halen liet hij een hoopvolle 1500m zien. Sven ging toch naar Boedapest, met de titel als resultaat. Wat veel minder logisch lijkt dan het is. Daarom is deze negende allroundtitel waarschijnlijk de mooiste van allemaal, ook vanaf de bank.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden