THRILLERS

'In Miami zijn twee mensen die regelmatig bij hun voornaam worden genoemd zonder dat mensen hen persoonlijk kennen. De een is Fidel....

STEFFIE KOUTERS; JACOMIJN DE RAAD; ROLF BOS

Edna en Miami

Na Miami, een moordstad, over een verkrachter, is nu haar tweede èn betere thriller verschenen met de drieste misdaadverslaggeefster Britt Montero in de hoofdrol: Dodelijke primeur (Suitable for Framing, Luitingh-Sijthoff; ¿ 29,90). Montero gaat achter een bende gewelddadige jeugdige autodieven aan, maar wordt tegengewerkt door de ambitieuze journaliste Trish, die zij onder haar hoede heeft genomen. Steeds duidelijker blijkt dat de talentvolle Trish er letterlijk alles voor over heeft om de plaats van Montero in te nemen.

Montero is weer ouderwets druk in Dodelijke primeur, die zich afspeelt in haar lievelingsstad Miami. Ze schrijft minimaal vier verhalen per dag, ziet voor haar ogen hoe moeder en kind worden geschept door een autorover en ontsnapt maar net zelf aan de dood. Niettemin is Buchanans laatste boek gelukkig al stukken rustiger en subtieler van toon dan haar eerste, en zeker zo spannend.

Steffie Kouters

Van dattum

'Langzaam schoof ik omlaag totdat mijn hoofd zich ter hoogte van zijn dijen bevond, en mijn lippen de top van zijn slappe penis vonden en omsloten.' Waar het verhaal doorgaans pas op driekwart een hoogtepunt krijgt, gaat het al snel in Duister verleden (BZZToH; ¿ 39,50) van Gregory Hall frequent van dattum. Spoedig blijkt waarom: Mary treft haar superman Geoffrey dood aan bij hun buitenhuis in Norfolk. Hartaanval, jammer, en tot zover de sex.

Mary is een sympathieke Amerikaanse die door haar baas, een uitgever, is overgeplaatst naar een Britse fusiepartner. Niet alleen was haar huwelijk met de op en top Britse Geoffrey van korte duur, ze kende hem eigenlijk amper. Dat blijkt pas na 's mans dood. Waarom had hij stiekem zijn baan opgezegd? Waarom wilde hij zo graag een tweede huis? Wie was die onbekende vrouw, en meer van dat soort verontrustende vragen. Mary is een doortastend type. Geoffrey's geheim wordt letterlijk door haar ontknoopt - en ze vindt zoveel losse eindjes dat het raadzaam is in één keer door te lezen.

Hall schrijft niet altijd even origineel. Zijn debuut (oorspronkelijke titel: The Dark Backward) is van wisselende kwaliteit. Desondanks leest het lekker weg. Hall beschrijft de Britse mores en het uitgeversgekonkel treffend. Hij bezit de gave zijn lezers te plagen met vooruitwijzingen ('Achteraf verbaast het me dat ik er niet aan gedacht had de vliering te controleren') die toch verrassend uitpakken. Een waarschuwing: mijd de flaptekst. BZZToH verklapt meer dan je lief is.

Jacomijn de Raad

Verbitterd

Gerald Seymour staat in zijn genre, de actuele thriller, eenzaam aan de top. De voormalige Britse tv-journalist nam al lang geleden de toppositie van Frederick Forsyth over en weet actuele thema's haarfijn in zijn boeken te verwerken. In In het hart van de strijd (De Boekerij; ¿ 29,90) waagt een Engelse vrijbuiter zich achter het front in Kroatië, op zoek naar de waarheid omtrent de dood van een jonge vrouw.

Vaak voert Seymour zo'n eenling op die achter vijandelijke linies zijn werk moet verrichten. Niet zelden zijn de hoofdpersonen verbitterde figuren die hun hoofd hebben gestoten aan het systeem.

Zo ook Bill Penn, afgedankt medewerker van MI5, en nu privé-detective. Vooral de scènes in het voormalige Joegoslavië zijn bijzonder; hier toont Seymour zich de meester van de research. Duidelijk wordt ook dat oorlogsmisdadigers uit dat gebied - hoogst actueel! - nooit voor de rechter zullen verschijnen.

Rolf Bos

Goedkope herdruk:

- 'Klassiekers' in Poema-pocket: Rood Plein (Red Square) van Martin Cruz Smith, Burke's Manhattan (Flood) van Andrew Vachss, Oog in oog (Private Eyes) van Jonathan Kellerman en Het Trevayne verraad van Robert Ludlum (Luitingh-Sijthoff; ¿ 15,-, behalve Ludlum: ¿ 17,50).

- 'Klassiekers' in Rainbow Crime Pocket: Vergeten, maar niet verdwenen (Gone, but not Forgotten) van Philip Margolin, Hartzeer (Lonely Hearts) van John Harvey, B van Bedrog (B is for Burglar) van Sue Grafton, De stille getuige (Bootlegger's Daughter) van Margaret Maron, Een Berlijnse kwestie (March Violets) van Philip Kerr en de verhalenbundel Haar beroep: detective (A Woman's Eye) van Paretsky, Cross, Kellermann, Cody en anderen (Muntinga; ¿ 14,-).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden