THRILLERS

Karma (Torenboeken; ¿ 34,50) van Mitchell Smith is een wat merkwaardig boek. Architect Evan Scott inspecteert een New Yorkse wolkenkrabber in aanbouw, wanneer er plotseling een jonge vrouw afvalt....

ROLF BOS; FRANS VAN SCHOONDERWALT

Hindoe-syndicaat

Dat had hij beter niet kunnen doen, want hij krijgt een mysterieus hindoe-bouwsyndicaat tegenover zich, dat een bizarre Afghaanse moordenaar in dienst heeft.

Helden in dit soort boeken hebben vaak een onverwerkt Vietnam-verleden, zo ook Evan Scott. Als het syndicaat zijn familie bedreigt, haalt hij zijn oude legergroene plunjebaal van zolder. Het lijkt allemaal wat Ludlumesk, en dat is het ook, maar Smith weet voldoende aardige wendingen te bedenken (onder meer een oude sergeant uit India) om Karma tot het einde dragelijk te houden. Er vallen echter wel erg veel slachtoffers, er is een naakte (en levende) hindoe-godin, en ook die dromen en doden uit Vietnam blijven maar terugkomen.

Rolf Bos

Veel toeval

Negen maanden (!) na de mysterieuze verdwijning van haar tweejarig zoontje werkt Christine Dijkstal zich omhoog uit een dal van immens verdriet om zelf op zoek te gaan naar Bennie. Radeloosheid houdt haar op de been tijdens deze sprong in het duister, maar gelukkig helpt het toeval haar steeds een handje. In de Duitse regio Emsland komt ten slotte alles goed.

Gerhard Hormann - hoewel de naam anders suggereert een Nederlandse debutant in thrillerland - liet zich voor Sporen van angst (Luitingh-Sijthoff; ¿ 29,90) inspireren door een geruchtmakende verdwijningszaak in Duitsland, die van de tweejarige Wilbert Grusser. Aan hem en aan diens moeder draagt hij Sporen van angst op.

Hoewel het menige lezer van fiction een zorg zal zijn, rijgen zich bij Hormann nogal wat toevalligheden aan elkaar. De politie van Assen geeft het dossier uit handen, de moeder spoort een getuige op die door het speciale rechercheteam over het hoofd is gezien, deze getuige bezit de sleutel voor de ontknoping en in Duitsland krijgt de moeder de ene goede ingeving na de andere plus de hulp van drie Drentse krakers.

Dan is er ook nog helderziende Bart Huntink uit Spijkenisse, over wiens barstende hoofdpijn de lezer gedetailleerd wordt ingelicht, maar die in het verhaal wat verloren rondloopt.

Nogmaals, menige lezer zal er zich niet aan storen. In dat geval houdt hij aan Sporen van angst een interessante thriller over die het Nederlandse gemiddelde overstijgt.

Frans van Schoonderwalt

Vertaald:

- Michael Dibdin: Duister visioen (Dark Spectre). Over een sekte in de Verenigde Staten, die ogenschijnlijk willekeurige moorden pleegt (Atlas; ¿ 39,90).

- Robert Ferrigno: Dodemansdans (Dead Man's Dance). Uit dezelfde amusante school als Hiaasen en Shames, met veel vleugjes Leonard (Luitingh-Sijthoff; ¿ 34,90).

- Mark Frost: In het teken van de zes (The Six Messiahs). Van de auteur die meeschreef aan Twin Peaks. Licht teleurstellend na zijn prachtige debuut De lijst van zeven. Opnieuw Conan Doyle als voornaamste protagonist (de Prom; ¿ 49,50).

- John Harvey: Koud licht (Cold Light). Niet alleen de verdwijning van een jonge vrouw houdt Resnick bezig, maar ook de verloedering van de grote stad (BZZToH; ¿ 29,50).

- Ruth Rendell: Een vreemde vrouw (Shake Hands for Ever); Philip Kerr: Een concept voor moord (A Philosophical Investigation); Colin Dexter: De Wolvercote juwelen (The Jewel that was Ours); Tony Hillerman: De Duistere Wind (The Dark Wind); Janet Evanovich: Grof geld (One for the Money); Robert Goddard: De gestolen tijd (Borrowed Time) in de reeks Rainbow Crime (Muntinga; veertien gulden per deel).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden