THRILLERS

Waar was Aad van den Heuvel? Had de auteur van de niet onaardige misdaadromans De verdwijning en Stenen Tijdperk het te druk met het televisieprogramma Ook dat nog?...

Schat in Gavia

De journalist en programmamaker begeeft zich op geliefd terrein: Afrika. Hij creëert het Westafrikaanse staatje Gavia, waarin we Liberia herkennen, en het Ashene-volk, dat overeenkomsten vertoont met het Ashantivolk uit Ghana. In Gavia woedt een bloedige burgeroorlog, waarin kindsoldaten een hoofdrol spelen.

Met een slimmigheidje legt de auteur een link naar Nederland. Een oud dagboek van een koopman van de West-Indische Compagnie duikt op in de kelders van een Frans museum. Een jonge student steelt het boekwerk, neemt het mee naar Nederland, en leest daarin dat de koopman ergens in Gavia een heuse schat heeft begraven.

Wanneer de student op zijn kamer wordt vermoord, trekt ex-diplomaat Maarten Kramer samen met journalist John Winter naar het door de burgeroorlog verscheurde landje. Op de achtergrond is er ook nog een rol voor een Libanese wapenhandelaar, Jamil Hossain, die ook wel belangstelling heeft voor de schat.

Van den Heuvel weet waar hij over schrijft, al kent de plot enkele zwakke momenten, zoals een wel erg welkome bom in een vliegtuig.

Rolf Bos

Noorse parel

Het is als een kwaliteitsgarantie: 'van Scandinavische makelij'. Wat aan Noorse en Zweedse thrillers vooral de laatste jaren in vertaling Nederland bereikt, kan op een enkele uitzondering na de toets van de kritiek doorstaan. Dat betekent dat daar een welvarende schrijversschool bestaat, of dat Nederlandse uitgevers er de echte parels uitvissen en de valse laten liggen.

Karin Fossum is zo'n exponent van Scandinavische topkwaliteit. Met haar boek Eva's oog (* 34,90) voltooit uitgever Manteau/Signature dit najaar een Noors drieluik: Kim Småge en Unni Lindell gingen Fossum voor.

In eigen land geniet Fossum een grote reputatie. Haar menselijke, integere inspecteur Sejer is daar al een vertrouwde figuur geworden, net als zijn hond Kollberg (een hommage aan Sjöwall en Wahlöö). Nederland kan nu met het tweetal kennismaken dankzij Eva's oog, dat alles bezit wat het lezen van een thriller zo aangenaam kan maken. Er komt geen opsmuk aan te pas, er zijn geen high tech-toestanden, mondiale omzwervingen of een deus ex machina om de moordenaar aan te wijzen.

Nee, Fossum schreef een huis-, tuin- en keukenthriller en dit is absoluut niet denigrerend bedoeld. Het verhaal speelt zich af in een middelgrote Noorse plaats (Hnefoss?), waar een wat saai bestaan plots wordt opgeschrikt door twee moorden binnen enkele dagen. Na de verstikking van een dure prostituee volgt de moord op een eerzame huisvader. Voor Sejer staat vanaf het begin de vraag voorop: wat heeft de schilderes Eva Magnus met beide doden van doen? Zij is het die het boek grotendeels draagt in haar poging los te komen uit een armoedig, uitzichtloos bestaan. Meedogenloos laat Fossum zien waartoe geld zelfs een keurig opgevoede vrouw kan verleiden. In het slothoofdstuk komt de schrijfster nog met een onverwachte wending op de proppen. De thriller is daarmee volmaakt.

Frans van Schoonderwalt

Engels:

- Simon Brett, bedenker van speurders als Charles Paris en Mrs Pargeter, bracht in Crime Writers and Other Animals tien korte verhalen bijeen. Ze hebben één ding gemeen: een tegendraadse ontknoping (Victor Gollancz, import Nilsson & Lamm; * 66,10).

Kort:

- Ken Parker heeft een leugendetectiebedrijf. Hij helpt een crimineel aan trucjes waarmee zo'n test bij de politie met goed gevolg kan worden afgelegd. Het brengt Parker in grote problemen in Roy Johansens De Leugendetectorman (De Boekerij; * 29,90).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden