Those Who Feel the Fire Burning, The Kids Are All Right, Eastern Boys

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Beeld uit Those Who Feel the Fire Burning. Beeld .
Beeld uit Those Who Feel the Fire Burning.Beeld .

Those Who Feel the Fire Burning (Morgan Knibbe, 2014)
NPO 2, 22.45-00.02 uur.

Een been, oplichtend in het donker van de zee. Dat is het laatste wat het hoofdpersonage van zijn eigen lichaam ziet in Those Who Feel the Fire Burning. 's Nachts raakt hij met andere vluchtelingen op drift, als ze in een gammel bootje Europa proberen te bereiken. De man slaat overboord en zinkt naar de zeebodem. Als geest dwaalt hij vervolgens door de straten en sloppen van Zuid-Europa - het rafelige niemandsland dat hij levend had willen bereiken. De hele film blijft letterlijk binnen het blikveld van deze dode drenkeling; een verdienste van het dwars door muren en over daken kringelende camerawerk van Nederlander Morgan Knibbe, die met deze door hem gefotografeerde, geschreven en geregisseerde film een verbluffend debuut maakt.

Een wonderlijk concept is het, voor een documentaire over de bootvluchtelingenproblematiek. Maar Those Who Feel the Fire Burning, dat hoge ogen gooide op het IDFA van 2014, stelt zijn eigen wetten. Knibbe verwerkte de lotgevallen van echte migranten in zijn film en heeft lak aan het onderscheid tussen documentaire en fictie. Door het geest-perspectief doet dat er ook niet toe. Daardoor accepteer je dat je belandt in een helse, surreële wereld, die zich vaak nauwelijks laat begrijpen. Het ene indrukwekkende, onbevattelijke beeld volgt op het andere, vaak van een hallucinante schoonheid. Zoals wanneer de doodskisten van verdronken migranten worden opgetakeld en tegen een witte hemel door het niets zweven.

The Kids Are All Right (Lisa Cholodenko, 2010)
NPO 3, 22.40-00.20 uur.

Klassiek gezinsdrama, behalve dat de aanvoerders van dit gezin een lesbisch koppel zijn (gespeeld door Julianne Moore en Annette Bening). Verfrissend, hoe homoseksualiteit hier geen thema is maar een gegeven. Zoals de genrewetten willen, dreigt het eerst als hecht gepresenteerde gezin uit elkaar te vallen, waarna alles draait om het hervinden van de balans. De ontsporing wordt in gang gezet doordat dochter Joni (Mia Wasikowska) op kamers gaat en samen met broer Laser (Josh Hutcherson) contact zoekt met hun biologische vader Paul (Mark Ruffalo); een opgewekte überhetero die op zijn 18de zaad doneerde omdat hem dat leuker leek dan bloedprikken. Zijn komst maakt bij moeder Jules (Moore) gevoelens los die ze bij haar werkverslaafde partner Nic (Bening) al tijden miste.

Eastern Boys
Film 1 Premiere, 18.25-20.28 uur.

Gaat Eastern Boys over het groepsproces binnen een bende jonge Oost-Europeanen? Is het een variant op Funny Games, waarin een rijke Fransman in zijn eigen appartement wordt gestraft voor zijn westerse arrogantie? Een liefdesdrama? Een metafoor voor de wijze waarop Europa zich verhoudt tot zijn grensgebieden? In elk geval vertelt Robin Campillo, die naam maakte als vaste scenarist en editor van de veel-bekroonde films van Laurent Cantet (Entre les murs), een verhaal dat zich nooit volledig laat vangen. Een film die, evenals zijn belangrijkste personages, erin slaagt op hetzelfde moment te dreigen en te verleiden. Bovendien vormt de hoofdstukstructuur uiteindelijk een logisch geheel. Het is alsof de regisseur een probleem van diverse kanten bekijkt en steeds iets dichter bij de oplossing komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden