Thorpe op intensive care met bacteriële infectie

De miserie blijft zwemlegende Ian Thorpe achtervolgen. De vijfvoudig olympisch kampioen uit Australië is dinsdag in het ziekenhuis van Sydney opgenomen met een ernstige infectie, veroorzaakt door de MRSA-bacterie. Volgens bronnen uit Thorpes omgeving ligt hij op de intensivecareafdeling van het hospitaal.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - De somberste berichten melden dat Thorpe, 31 pas, het gebruik van zijn linkerarm kan verliezen. Hij zou de infectie door de multiresistente bacterie, een gevaar voor verzwakte patiënten, hebben opgelopen bij twee operaties aan de schouder in Zwitserland.

Zijn manager James Erskine hield het op 'twee à drie operaties' in twee maanden in het ziekenhuis van Ascona, waarbij de zwemmer meer titanium plaatjes in het schoudergewricht kreeg dan de vroegere motorcoureur Barry Sheene. Erskine meldde dat zijn cliënt werd behandeld met forse hoeveelheden antibiotica.

'Het is ernstig maar niet levensbedreigend', aldus de manager die zei dat de zwemloopbaan van de elfvoudig wereldkampioen nu definitief tot een einde is gekomen.

Thorpe woont normaliter in Europa en lijkt al jaren op de vlucht voor een normaal bestaan en de nog altijd brute belangstelling van de Australische media. In dat opzicht was het meer dan opvallend dat hij in 2011, na vijf jaar van sportpensioen, terugkeerde in het zwemmen. Zijn comeback strandde bij de mislukte olympische kwalificaties voor Londen 2012. Hij mocht, door veranderde regels, zijn befaamde, volledige rubberpak van Adidas niet meer dragen en was daardoor kansloos. Bij de Spelen was Ian Thorpe vervolgens vaste studiogast voor de BBC.

Dat de Australische zwemreus, schoenmaat 53, grote problemen kende met een normaal bestaan, kwam in februari van dit jaar weer naar buiten. Hij werd toen verward en gedesorienteerd gevonden in de buitenwijken van Sydney, niet ver van de woning van zijn ouders. Hij zou geestelijk de weg zijn kwijtgeraakt door een combinatie van antidepressiva en pijnstillers. Hij leed ook aan alcoholmisbruik. Na een ziekenhuisopname werd hij in een ontwenningskliniek opgenomen.

Het slechte nieuws over Thorpe komt na de laatste onthullingen over de geestelijke gezondheid van de andere Australische zwemheld uit het verleden, Grant Hackett. Die verbleef 35 dagen in een verslaafdenkliniek in Arizona (VS). Hij was verslaafd aan het slaapmiddel Stilnox. Het misbruik van die pil, in combinatie met alcohol, leidde tot een mislukte olympische campagne van de Australische zwemploeg in Londen. Wereldrecordhouder James Magnussen miste, mede door alle afleiding en opwinding in het team, het prestigieuze goud op de 100 meter vrije slag.

Hackett, in 2008 gestopt na het missen van zijn derde olympische goud op de 1.500 meter vrije slag, kon het gewone leven niet aan, verklaarde hij na terugkeer in Australië. In Australië zijn zwemmers de ultieme sporthelden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden