Thorbecke

In haar bijdrage 'Thorbecke pleitte terecht voor grondwettelijke toetsing' geeft Vera Willebrand een aantal argumenten voor grondwettelijke toetsing van wetten door de rechter (de Volkskrant, 7 juli)....

NIJMEGENB.M. Pels

Die zou eruit kunnen bestaan, indien tijdens de behandeling blijkt dat de wet in strijd is met de Grondwet, dat dan voor die wet een tweederde meerderheid noodzakelijk is, in beide Kamers. De Raad van State zou hier een (eventueel bindend) advies over kunnen geven. Wordt de wet met die meerderheid aangenomen, dan is hij onaantastbaar. Blijkt later dat de wet ten onrechte niet door een gekwalificeerde meerderheid is aangenomen, dan verklaart de rechter de wet nietig.

Het grote voordeel van een dergelijke regeling is dat er wel toetsing komt, maar in de praktijk slechts voor ter discussie staande wetten. Als een grote meerderheid van de Kamerleden, onder wieeen deel van de oppositie, het met een wet eens is, is het niet nodig om de Grondwet te raadplegen. Dan is snelheid en flexibiliteit van wetgeving belangrijker.

Of die toetsing door elke rechter moet geschieden of door een speciale rechter is een tweede vraag. Gezien het gespecialiseerde karakter en de grote gevolgen lijkt het mij niet juist elke rechter hierover te laten oordelen. Beter zou het zijn een Constitutioneel Hof of een speciale kamer in de Hoge Raad in het leven te roepen. Wel lijkt het me verstandig om hier een aparte procedure voor te ontwikkelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden