Thomassen begin 1996 alsnog naar de beurs

Thomassen International voelt zich weer sterk genoeg voor een beursgang. Zakenbank MeesPierson brengt de fabrikant van gasturbines en compressoren komend voorjaar naar het Damrak....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De Duitse partner van Thomassen heeft nu nog een minderheidsbelang van 40 procent, maar is contractueel verplicht voor het eind van dit jaar de resterende aandelen over te nemen van de huidige aandeelhouders: het failliete RSV en enkele participatiemaatschappijen, waaronder de NPM en Alpinvest.

De beursgang komt een jaar later dan gepland, waardoor Thomassen enkele maanden lang door het leven moet als een volledige Babcock-dochter. Het uitstel volgde op een tamelijk dramatische opeenstapeling van rampspoed. Thomassen International in Rheden, dat dankzij de samenwerking met Babcock volledige warmte-krachtcentrales kan aanbieden, werd vorig jaar hard getroffen door de stop op de bouw van deze centrales. Het moratorium is afgekondigd omdat door de populariteit van deze vorm van energie-opwekking er een overcapaciteit aan elektriciteit is ontstaan.

Tegelijkertijd deed zich op de wereldmarkt een prijsval voor van rond 20 procent, omdat de Amerikaanse markt vrijwel geheel wegviel. En tenslotte werd Thomassen, dat 90 procent van de produktie in het buitenland verkoopt, zwaar getroffen door de val van de dollar. De winst vorig jaar kelderde door dat alles van 15,9 naar 10,1 miljoen gulden. Maar in het eerste halfjaar steeg het bedrijfsresultaat weer met 13 procent tot 8,5 miljoen gulden, al viel de winst door hogere belastingen nog iets terug tot 4,8 miljoen gulden.

Door dit resultaat is het zelfvertrouwen bij Thomassen International weer terug. 'Wij hebben de zekerheid dat het resultaat dit jaar in lijn ligt met dat van vorig jaar', zei directeur W. Magendans maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. 'Wij hebben de tegenvallers goed opgevangen en dan heb je gewoon een goed weerstandsvermogen. Zelfs als de markt zo slecht blijft, halen we dit resultaat. We komen vanuit een dieptepunt; het kan alleen maar beter worden.'

'Geen denken aan', verwierp Magendans elke mogelijke gelijkenis met de onfortuinlijke beursgang van Smit Transformatoren. Volgens de Thomassen-topman is er geen kans op dat MeesPierson in de loop van volgend jaar diep in de beurs moet tasten om beleggers schadeloos te stellen voor koersverliezen, zoals moeder ABN Amro deed in het geval van Smit Trafo.

'We hebben de gang van zaken rond Smit wel in de beschouwingen betrokken, maar wij hebben een heel andere uitgangspositie', zei Magendans. 'Smit was voor tweederde van de omzet afhankelijk van de Nederlandse markt en wij voor 90 procent van de export. Wij zullen de prijzen van onze concurrentie nooit als dumping betitelen, want wij weten dat het er op de markt hard aan toe kan gaan.'

Ter voorbereiding op de beursgang brengt Thomassen bovendien het eigen huis op orde. Het bedrijf in Rheden wil 60 van de 800 arbeidsplaatsen schrappen. In feite gaat het om een uitgestelde reorganisatie. Een eerdere afslanking konden de vakbonden nog verhinderen door van de winstuitkering af te zien. Daarmee leverden de werknemers een bedrag van 2,5 miljoen gulden in. 'Daarmee hebben we de mensen een jaar aan het werk gehouden', stelde Magendans vast.

Maar nu blijkt dat Thomassen een blijvende overcapaciteit heeft. 'En die willen we niet met ons mee slepen tijdens de beursgang.' De sanering zal zeker gepaard gaan met ontslagen. Magendans verwacht dat slechts een klein deel van de overtollige medewerkers elders in de onderneming herplaatst kan worden.

Thomassen International zet voor de komende jaren alles op de levering van complete warmte-krachtcentrales. Naast de nauwe samenwerking met Babcock heeft het bedrijf ook een samenwerkingsovereenkomst met General Electric. De Amerikaanse gigant levert Thomassen dankzij een langjarige overeenkomst technische kennis voor de fabricage van gasturbines. Magendans verwacht dat de onderneming in drie jaar groeit naar een omzet van een miljard gulden. Het bedrijfsresultaat zou dan uit moeten komen op 4 procent van de omzet: 40 miljoen gulden.

De levering van gasturbines en warmte-krachtcentrales wordt de kernactiviteit van Thomassen. De produktie van compressoren wordt daarom verzelfstandigd in een aparte vennootschap. Volgens Magendans zit er in deze activiteit weinig groei en zoekt Thomassen een partner voor de compressoren. Nu haalt het bedrijf daar een omzet van 85 miljoen gulden.

De orderportefeuille van Thomassen is dit jaar al fors toegenomen tot 796 miljoen gulden, ruim 200 miljoen meer dan vorig jaar. Tot dusver haalde de onderneming dit jaar voor 450 miljoen aan orders binnen. Van dit bedrag bestaat 40 procent uit complete warmte-krachtcentrales, 30 procent aan gasturbines en 10 procent aan compressoren. Meer dan de helft van de orders kwam uit Azië.

%%EJ

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden