Thomas Piketty is, zeg maar, de Jezus van de belastinghervorming

Thomas Piketty, van Kapitaal in de 21e eeuw, was gisteren even in Den Haag, ter gelegenheid van de verschijning van de Nederlandse vertaling van zijn bestseller. Piketty is zeg maar de Justin Bieber van de economie, de Lionel Messi van het vermogensdenken, de Alexander Klöpping van de klassenstrijd. En die zat dus op een doordeweekse woensdag gewoon onze parlementsleden bij te praten over rijken die steeds rijker worden.

Toevallig verscheen gisteren ook de jaarlijkse Quote met de lijst van vijfhonderd rijkste Nederlanders. Doordat rijkaards in het buitenland (Charlene Heineken) niet meer mochten meedoen, staat Frits Goldschmeding van Randstad nu bovenaan. Hij bezit volgens het tijdschrift 3,2 miljard euro en zag zijn vermogen het afgelopen jaar met 6,7 procent groeien. Nummer twee, Dik Wessels (2,4 miljard), werd 14,3 procent rijker en John de Mol (2,3 miljard) 5 procent.

Dat bedoelt Piketty dus: vermogen groeit harder dan de economie, daardoor wordt de kloof tussen arm en rijk steeds groter en dat is op den duur slecht voor de democratie en leidt tot sociale onrust.

Het NOS Journaal had een verslaggever naar Den Haag gestuurd om de financiële specialisten van de partijen te vragen wat ze ervan vonden. De journalist zelf vond het maar 'apart' dat heel Den Haag in rep en roer was vanwege Piketty. 'Het is maar een Franse econoom', hield hij zijn gesprekspartners voor, alsof het algemeen bekend is dat Franse economen er heel weinig kijk op hebben.

Mark Harbers van de VVD had niet zoveel op met Piketty's ideeën - een verhoging van 0,8 procent van de vermogensheffing over vermogens boven de 5 miljoen - en Eddy van Hijum (CDA) meende dat diens theorie niet relevant is voor de Nederlandse situatie. Het eerste was een kraakhelder VVD-standpunt (hou de rijken rijk), het laatste was de traditionele oud-Hollandse zienswijze: wij zijn het uitverkoren volk, wij hebben het hier al voortreffelijk geregeld, Gelijkheid is onze tweede naam, we vormen een onaantastbare oase in de wereldwoestijn en Franse wijsneuzen moeten gaan onruststoken in Frankrijk en niet hier.

Diederik Samsom kwam ook even voorbijwandelen. 'De verschillen worden soms wel erg groot', zei hij na lang trekken zo voorzichtig als hij maar kon. De Haagse PvdA is veel banger voor de regeringskloof met de VVD dan voor de vermogenskloof tussen rijk en arm.

Willem Vermeend, de voormalige PvdA-politicus die sneller schrijft dan de centrale bank van Zimbabwe bankbiljetten bijdrukt, publiceerde speciaal voor zijn partijgenoten Arm & Rijk in Nederland, hoe het echt zit met inkomen en vermogen. Daarin zet hij Piketty zo verdomd krachtig op zijn plaats dat het een wonder is dat de Fransman zich hier nog durft te vertonen en tevens dat Vermeend nog steeds niet is doorgedrongen tot de bestsellerlijst van The New York Times.

Of Nederland inderdaad een uitzondering vormt in een wereld waarin straks een kleine elite van superrijke renteniers de lakens uitdeelt, zal hier de komende tijd onderwerp zijn van verbitterde debatten, verwoed navelstaren en gegoochel met inkomenstabellen en vermogensstatistieken.

Thomas Piketty is, zeg maar, de Jezus van de belastinghervorming en Kapitaal in de 21e eeuw is zijn evangelie. Dat is spekkie voor ons bekkie: ik vermoed dat Piketty nergens anders ter wereld zo aan diepgravende exegese zal worden onderworpen als juist bij ons en dat de strijd tussen gelovigen en niet-gelovigen fel en vurig zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden