Thomas Bannerhed

De natuur is geen decor maar personage, in een spannend verhaal over een zoon en een vader.

EDITH KOENDERS

Thomas Bannerhed: Waar de vogels vliegen

Uit het Zweeds vertaald door Maydo van Marwijk Kooy.

De Geus; 413 pagina's; euro 22,50.

Met de roman Waar de vogels vliegen is de Zweedse debutant Tomas Bannerhed (1966) in één klap doorgebroken. Geen wonder, want het boek leest als een thriller, terwijl het 'gewoon' gaat over de dromerige Klas die niets liever doet dan vogels bestuderen.

Zijn vader Agne is een keuterboer die midden jaren zeventig van de vorige eeuw moet zien te overleven met een handvol melkkoeien en een stuk land dat hij pacht van iemand die meer toekomst ziet in grootschaligheid. Op deze breuklijn van de oude en de nieuwe tijd, is Agne als een Don Quichot in gevecht met alles en iedereen, maar vooral met zichzelf.

Vanaf bladzijde één is hij daar, de vader op zijn oude Ferguson. Klas voelt zich geen moment onbespied, zelfs in bed is er 'een donker oog' in het plafond dat hem in de gaten houdt, omdat hij zijn vader ontloopt in plaats van hem te helpen. De angst van Klas is zo invoelbaar beschreven, dat je onwillekeurig je oren spitst en met hem meeluistert, op je hoede.

Als hij het stadsmeisje Veronica meeneemt naar zijn lievelingsplek aan het water, deins je net als de kinderen achteruit als 'de geweldige prehistorische vogel' ineens opvliegt en 'als een uil met gebogen vleugels' verdwijnt in de nevel.

Van Bannerheds beeldende taal gaat een haast mythische kracht uit. De natuur is geen decor maar een personage dat vele gedaanten kan aannemen. Schoonheid en dreiging.

Als boetedoening eet Klas van de giftige vliegenzwam, wordt doodziek en lijkt te genezen. Maar als de bijna ondraaglijke spanning zich na 400 pagina's ontlaadt in een herhaling van de geschiedenis, weet Klas dat hij zijn vader nooit zal kwijtraken, zelfs al vliegt hij weg als 'de gierzwaluw die nooit de grond zal raken'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden