Thomas Acda & Utopia

Comedians grappen over neuzen en borsten en Billy pept zichzelf op omdat ze is genomineerd voor eliminatie.

De Duitse man met de grote oren bij wie het echtpaar Thomas Acda/Jelka van Houten min of meer toevallig te gast is, vraagt om een grap. Acda heeft gezegd dat hij iets in het theater doet, met liedjes en sketches.


De Duitse gastheer dringt sarrend aan. Hij wil dat Acda een grap maakt. 'Kom aan, zeg iets leuks.' Van Houten slaat haar ogen opgelaten neer en ook de kijker voelt zich ongemakkelijk.


Nou, zegt Acda tegen de Duitse gastheer, 'dan zou ik nu onmiddellijk een grap over je hoofd kunnen maken.'


O ja?,vraagt de Duitser. Ja, zegt Acda.


De Duitser: 'Ga je gang, ik ben één en al oor.'


Acda, met slechts een klein triomfantelijk lachje: 'Ja, maar dan heb jij 'm al gemaakt.'


Jeuk is het leukste van januari, en waarschijnlijk ook van februari. Thomas Acda, Jelka van Houten en Peter Heerschop spelen in de tiendelige comedy varianten van zichzelf, onder hun eigen naam. Het VARA-programma is geïnspireerd op Amerikaanse (Curb your enthusiasm, met Seinfeld-bedenker Larry David) en Deense (Klown) voorbeelden. De regisseur is Job Gosschalk.


Jeuk is afwisselend ontzettend pijnlijk (het etentje bij de Duitser of de scène waarin Diederik Ebbinge tijdens een kraamvisite Thomas Acda verwijt dat hij te veel naar de borsten van zijn vrouw kijkt) en ontzettend grappig (de orengrap van Acda).


Nog zeven afleveringen te gaan, op maandagavond. Op uitzendinggemist.nl staan de eerste drie afleveringen, De tietenman, Thomas moet besneden worden en Weer die Duitsers. Ook met de titels van Jeuk is inderdaad niks mis.


Ondertussen in Utopia. Levenskunstenares Billy krijgt telefonisch billenkoek van boer Klaver, die een koeienduo heeft uitgeleend aan John de Mols paradijsvogels. Billy melkt niet goed. Billy is hysterisch. Billy scheldt de koeien verrot. Billy is het 'gewoon effe helemaal zat, klaar.' Billy is tenslotte ook maar een mens.


'Ondertussen in Utopia' is in werkelijkheid bijna een week geleden. De uitzendingen lopen zes dagen oftewel hopeloos achter, terwijl op internet te zien en te lezen is wat zich in de tegenwoordige tijd afspeelt.


Woensdag zakte het programma naar 796 duizend kijkers, die nog altijd geen kip hebben zien sterven van de honger. Lijden in Utopia is vooralsnog even centraal willen en niet centraal kunnen. Desondanks vertrokken al twee Utopianen naar het warme nest.


Het geeft ons beeldbuiskijkers te denken. De bewoners willen af van Utopia, een deel van de kijkers is het beu; halen we in slowmotion de Kerst wel?


Volgende week in Utopia. Nog altijd de met fluorescerende aliens bedrukte capuchontrui van beveiliger Harold, die dinsdag al herenigd werd met zijn dagelijkse broodje shoarma.


Ook zien we Billy van een nog koudere kermis thuisgekomen: de eerste eliminatie. Ze is genomineerd voor verbanning en geeft zichzelf een peptalk . 'Tja Bil, je bent wie je bent meid. Hou daar ook aan vast.'


SBS doet er goed aan een broodnodig montagesprintje te trekken, opdat het kerstdiner van huisvrouw Vanessa ons niet pas met Oud en Nieuw wordt opgediend. In het Utopia van Billy zou zoiets toch minstens om te janken zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden