Thom Yorke schiet Mark Mulcahy te hulp

Ik beken het maar: de platen die Mark Mulcahy solo en met zijn band Miracle Legion uitbracht zijn tot nu toe volledig langs me heen gegaan.

Ik kwam vooral Miracle Legion wel eens tegen, maar heb ze nooit anders gezien als een zoveelste R.E.M. derivaat. Zo gaat er wel meer langs me heen, en er was tot afgelopen vrijdag geen enkele reden om iets aan deze tekortkoming te doen.

Toen kwam met de post de cd Ciao My Shining Star - The Songs Of Mark Mulcahy binnen en werd ik allereerst getroffen door de mooie hoesfoto, het soort vrouw dat Stuart Murdoch altijd voor zijn hoezen laat fotograferen.

Achterop stonden verder namen van uitvoerende artiesten op deze cd: Thom Yorke, Michael Stipe, Dinosaur Jr. en Vic Chesnutt, om er maar een paar te noemen.

En dan was er nog de inleidende tekst van Mulcahy zelf in het boekje. Hierin vertelt hij zeer nuchter, en vooral niet sentimenteel over de plotselinge dood van zijn echtgenote Melissa Rich, precies een jaar geleden.

Hartverscheurend wel, vooral de wetenschap dat Mulcahy nu alleen met hun inmiddels 3-jarige tweeling verder moet. Reden genoeg om dus maar de cd aan te schaffen waarop 21 bands en artiesten elk een liedje uit de Mulcahy-catalogus voor hun rekening nemen?

Ja, zeker wanneer je het eerste liedje gehoord hebt All For The Best, gezongen door Thom Yorke. Ik ken het origineel niet, het klinkt precies als wat je tegenwoordig van Yorke kunt verwachten: vreemd gezongen, merkwaardige elektronische ritmiek en een liedje waarin nauwelijks meer het gebruikelijke idioom couplet-refrein-couplet te herkennen valt.

Maar het werkt. Sterker nog: het is prachtig. Er is ook een clip bij gemaakt die vorige week door Rolling Stone op de site werd gezet en hier te zien is.

De broer van Thom, Andy, zingt mee en is zelf met een oude opname van zijn band Unbelievable Truth ook op de cd vertegenwoordigd.

De standaard is los van de Yorkes erg hoog. De liedjes zijn curieus (David Thomas met Rocket From The Tombs), klein (Vic Chesnutt) en gewoon heel mooi (The National!). Ik begin naarmate ik de plaat vaker hoor echt het idee te krijgen wat gemist te hebben aan de liedjes van Mark Mulcahy.

Ik ben inmiddels vastbesloten zijn platen te gaan kopen die, naar ik begreep, ook op het label Mezzotint verkrijgbaar zijn. Ik hoef de 'tribute' cd waarvan de opbrengst naar Mulcahy en de opvoeding van zijn kinderen gaat immers niet meer te kopen, en zo kan ik toch ook een bijdrage leveren.

In New York is gisteren een speciale Mulcahy-avond georganiseerd die ook binnenkort in Londen zal plaatsvinden, ook dat hou ik in de gaten, want dankzij Ciao My Shining Star ben ik door Mulcahy gefascineerd geraakt.

En, opnieuw, door Thom Yorke. Deze bijdrage is prachtig zoals dat nieuwe Radiohead-nummer Harry Patch (in memory of) prachtig is en ik dezer dagen weer opnieuw gegrepen word, dankzij de mooie heruitgave, door Kid A.

Leuk ook dat regeltje in All For The Best: 'Promise me son, not to do the things I've done', maar waar komt het ook al weer uit?

Juist: uit Coward Of The County van Kenny Rogers.

Nog meer goed nieuws trouwens voor fans van Thom Yorke. Vandaag verschijnt er een 12-inch single met twee nieuwe nummers. Zaterdagmiddag tijdens het platenshoppen wees iemand me er op dat er al een paar exemplaren verkrijgbaar waren, waarvoor dank.

Meteen gekocht.

Krankjoreme muziek maar van Yorke kan ik het ineens toch wel weer hebben. Laat 'm maar op zijn eigen onnavolgbare manier muziek maken en uitbrengen.

De dag dat hij weer een 'gewone' rocksong zal schrijven en zingen zullen we niet meer meemaken, maar van mij mag hij zo wel even doorgaan.

Die 12 inch is leuk, maar ga vooral achter zijn prachtige Mulcahy-bewerking aan. Schijnt ook op 7 inch te komen. En tja, die wil ik eigenlijk ook wel.....

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden