This Must Be the Place

This Must Be the Place

Regie: Paolo Sorrentino (2011)

Extra's: twee interviews en een korte setreportage.

Distributeur Twin Pics / Cinéart

This Must Be the Place, vernoemd naar het liedje van Talking Heads, is een aangenaam ondefinieerbare film. Met zijn schets van muzikant Cheyenne (Sean Penn als wandelende Robert Smith-referentie, met pruik en make-up), die na een leven vol roesmiddelen nooit meer uit zijn rock 'n' roll-delirium ontwaakt lijkt, geeft regisseur Sorrentino zichzelf een vrijbrief voor een film die - net als zijn hoofdpersoon - talloze kanten op zwiert.

Cheyenne doolt rond in Dublin en wanneer zijn vader overlijdt, doolt hij rond in de Verenigde Staten. Maar zelfs wanneer hij daar op nazi-jacht gaat, verandert er nauwelijks iets aan het danserige karakter van Sorrentino's vertelling. De Italiaan maakte naam met het gangsterdrama Le Conseguenze dell'amore (2004) en de politieke satire Il Divo (2008); hypergestileerde films waarbij de vloeiende camerabewegingen van Luca Bigazzi een droomachtige ervaring oproepen.

Sorrentino en Bigazzi hadden het wat dat betreft nooit zo eenvoudig als op de set van This Must Be the Place, vertelt eerstgenoemde op een van de extra's van de dvd: in de Verenigde Staten lijken sommige plaatsen gecreëerd voor cinema. Het was zijn cameraman die de mooie momenten slechts hoefde te vangen, ben je vervolgens geneigd te denken.

En inderdaad: This Must Be the Place ontbeert een gevoel van urgentie. Alsof de makers, bedwelmd door hun exotische werkomgeving, onderwijl een beetje zijn vergeten om de imponerende hoeveelheid eye candy die ze aantroffen de nodige richting mee te geven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden