Thijs Berman wil PvdA-lijst trekken

PvdA-Europarlementslid Thijs Berman stelt zich kandidaat als lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement op 4 juni. Hij heeft dat zaterdag bekendgemaakt bij een partijmanifestatie in Emmen....

ANP

Berman neemt het op tegen Jacques Monasch en Kris Douma, die zich eerder hebben aangemeld. De PvdA-leden kiezen de lijsttrekker in december. De kandidaten houden voor die tijd meerdere debatten.

Berman (50) is sinds 2004 Europarlementslid. Hij houdt zich bezig met ontwikkelingssamenwerking en landbouw. Voor die tijd werkte hij voor de NOS-radio en andere media in Parijs en Moskou. Zijn grootvader was ooit de eerste fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer: Marinus van der Goes van Naters.

Berman vindt zich geschikt omdat hij ‘ervaring heeft in het Europarlement en omdat ik mijn laarzen aantrek en de wijken inga.’

Hij vindt dat Europa meer moet luisteren naar de mensen. ‘De Europese Commissie is voor mijn gevoel een ivoren toren. De ambtenaren moeten van mij verplicht het land in om naar gewone mensen te luisteren. Die kloof is groot. Europa moet anders. Samen kunnen we dat.’

Hij was een van de eersten die pleitte voor extra ontwikkelingshulp wegens de voedselcrisis. Door de plots veel duurdere graan en maïs konden veel minder Afrikanen nog een maaltijd kopen. Inmiddels wil de EU hiervoor 1 miljard euro extra uittrekken.

Berman regelde in het parlement ook een besluit over extra ruimte voor legkippen. Hij pleitte ook met succes voor een onafhankelijke web-tv voor het Europarlement.

Het Europees Parlement beslist samen met de gezamenlijke EU-landen over voorstellen van de Europese Commissie. Het parlement telt momenteel 781 leden uit alle 27 EU-landen. Het is het enige reizende parlement ter wereld, met vergaderzalen zowel in de Belgische hoofdstad Brussel als in de Franse stad Straatsburg.

Het parlement bestaat uit enkele grote fracties zoals de christendemocraten en socialisten. Zij vormen geen vaste coalitie of oppositie. Bij elk voorstel kan de meerderheid weer wisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden