Thierry Baudet versus de 'linkse' leraar
Uw politieke nieuwsbrief
Goedemiddag. Terwijl Halbe Zijlstra in Ivoorkust de banden met Afrika probeert aan te halen, ruziet Thierry Baudet in eigen land met een middelbare-schoolleraar.
Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.
TOP VAN DE WEEK
EU-Afrika-top
In de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan vindt vandaag en morgen een top plaats tussen Afrikaanse en Europese regeringsleiders. Namens Nederland zijn premier Rutte en de ministers Zijlstra en Kaag erbij. Het belangrijkste gespreksonderwerp: migratie. In de EU bestaat grote tevredenheid over de begin 2016 gesloten migratiedeal met Turkije. In 2015 staken vluchtelingen met duizenden per bootje de Middellandse Zee over van Turkije naar Griekenland. De deal met de regering van Erdogan maakte daar een eind aan. De EU hoopt dergelijke afspraken ook met Afrikaanse landen te maken. Nederland heeft het tot officieel voornemen verheven in het regeerakkoord.
Vorig jaar maakten 181 duizend mensen vanuit Afrika de oversteek naar Europa. Dat aantal neemt af, maar moet nog verder naar beneden, vindt de EU. Daarom investeert Europa in projecten die jongeren in Afrika perspectief op een toekomst in eigen land moeten geven. Onze verslaggever Carlijne Vos was in Senegal waar met EU-geld de beurs Tekki Fii ('thuis je geluk beproeven') werd georganiseerd (+). 'Doel van de werk- en opleidingskaravaan, die een week lang door de arme regio's trekt, is jongeren duidelijk te maken dat ze niet weg hoeven uit Senegal.'
De projecten helpen wellicht, maar het is de vraag of ze echt het tij keren. De Europese droom onder Afrikaanse jongeren blijft hardnekkig en Afrikaanse landen hebben financieel belang bij de migratie richting Europa. Migranten sturen vanuit Europese landen veel geld naar hun familie in Afrika, opgeteld een veel groter bedrag dan de miljoenen uit het Europese Trust Fund.
Nederland doet daarom zijn uiterste best om Afrika het hof te maken. Anderhalve week geleden hield minister Zijlstra een speech op een bijeenkomst voor Afrikaanse ambassadeurs. 'De tijd van scheve verhoudingen tussen onze landen is voorbij. Wij zijn gelijke partners', zei hij. De top in Abidjan gaat over de toekomst van Afrika én de toekomst van Europa, stelde hij. 'Wij begrijpen hoezeer ons lot met dat van Afrika is verweven.'
Aangekomen in Ivoorkust voor de Top van de Afrikaanse en Europese Unie. Beginnen meteen met onderhandelingen met collega-ministers over de manier waarop Afrika en Europa gaan samenwerken op terrein van migratie, veiligheid en banen. Aan de slag! #AUEU pic.twitter.com/H2ta604BoJ
— Halbe Zijlstra (@HalbeZijlstra) 28 november 2017
FITTIE VAN DE DAG
Baudet versus 'linkse' leraar
'Is Baudet een tijdverschijnsel dat snel weer uitsterft? Of hebben zijn ideeën bestaansrecht voor langere tijd?' Deze vragen uit een schoolopdracht voor een VWO5-klas leidden vandaag tot grote verontwaardiging in Forum voor Democratie-kringen. De vraagstelling zou suggestief zijn. Zo staat er bijvoorbeeld in de opdracht: 'Als het aan Baudet ligt, moeten we naar een Nederland waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben.' Een leerling stuurde de tekst naar het Forum. Baudet twitterde dat het 'bizar' en 'schandelijk' was.
Zoals dat op Twitter gaat, reageerde al snel de docent in kwestie. 'Ik schrijf hier niets dat niet uit je eigen mond komt en bovendien is het een opdracht waar leerlingen alle kanten mee opkunnen' schreef leraar Ivar Gierveld. Waarop FvD-lid Yernaz Ramautarsing (die al eens een punt had gemaakt van 'linkse indoctrinatie' in het onderwijs) de tweet van Gierveld retweette met het commentaar: 'Retweet voor ontslag, like voor schorsing.' Daar schoot hij uit de bocht, concludeerde hij even later in een vervolgtweet, maar dat deed volgens hem niets af aan de ernst van de problematiek die hij aankaartte.
De laatste zet is van Baudet, een tweet aan leraar Gierveld:'Wij komen graag op uw school langs om de schandelijke laster aan het adres van FvD recht te zetten.' Gierveld heeft op die tweet nog niet gereageerd. Hij was druk met retweeten van de vele harde reacties die hij vanmiddag over zich heen kreeg.
Meneer @thierrybaudet, hier de betreffende docent. Ik schrijf hier niets dat niet uit je eigen mond komt en bovendien is het een opdracht waar leerlingen alle kanten mee opkunnen. (schrijf betoog/beschouwing over dit onderwerp) Zelfs jouw kant.
— Ivar Gierveld (@IvarGierveld) 28 november 2017
Een flinke frame dus. https://t.co/v1dNboxfk5
DAGKOERSEN
50Plus filibustert zich omhoog
De laatste peiling van EenVandaag: 50Plus op zeven zetels, een winst van drie. Kamervoorzitter Arib zal de peiling zuchtend hebben bekeken. Want in kamp-50Plus zullen ze waarschijnlijk hebben geconcludeerd dat de filibuster-actie van Kamerlid Martin van Rooijen de partij geen windeieren heeft gelegd. In zijn verzet tegen het schrappen van de Wet Hillen had hij vijftien uur willen spreken (om zo het wetgevingsproces te vertragen). Hij strandde bij vierenhalf uur, maar had wel dagenlang aandacht voor 50Plus gegenereerd.
Dit was een partij die tot het uiterste ging om elk belang van ouderen (zelfs van de volgende generatie ouderen) te verdedigen, zo had hij duidelijk gemaakt. En zie: drie zetels erbij. Ook de PVV, eveneens betrokken bij de filibuster, ging er drie virtuele zetels op vooruit.
Politici zouden zomaar kunnen concluderen: theatrale stunts werken. Het zal de Kamervoorzitter droef stemmen.
VOOR DE FEESTDAGEN
Politieke boeken
Voor de echte politieke junks stelde onze chef politiek Raoul du Pré een leeslijst samen van de beste Nederlandse politieke memoires. Een rijke traditie van tell all memoires zoals de Amerikanen die hebben, kent Nederland niet, toch is er voor de liefhebbers genoeg om hun hart bij op te halen. Femke Halsema, Ella Vogelaar, Gerrit Zalm, Ed van Thijn en anderen schreven openhartig over hun jaren aan het Binnenhof. Du Pré adviseert u deze boeken voor in de zak van Sint of onder de kerstboom.
Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.