Thierry Baudet verliest derde FvD-lid: Susan Teunissen zegt lidmaatschap op

De onrust bij Forum voor Democratie (FvD) houdt aan. Op Twitter maakte Susan Teunissen vrijdagochtend bekend dat zij haar lidmaatschap van de partij van Thierry Baudet heeft opgezegd. Teunissen stond vorig jaar nummer 3 op de FvD-lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen.

Beeld anp

'Gezien de koers die FvD is ingeslagen en waaraan ik mij onmogelijk kan conformeren, heb ik vanmorgen mijn lidmaatschap opgezegd', aldus de verklaring van Teunissen. 'De manier waarop het partijbestuur omgaat met opbouwende kritiek is verre van democratisch.'

Teunissen werkt bij Defensie en haalde bij de verkiezingen de Tweede Kamer niet. Nummer 2 op de lijst, advocaat Theo Hiddema, werd wel in de Kamer gekozen. Afgelopen week bleek dat het bestuur van FvD - waarin fractievoorzitter Baudet zelf zitting heeft - twee leden van het eerste uur heeft geroyeerd. Robert de Haze Winkelman en Betty Jo Wevers hadden, net als Teunissen, kritiek op het gebrek aan interne partijdemocratie.

De partij zelf gaf in een verklaring een andere uitleg. 'Op basis van recente informatie heeft het partijbestuur geconstateerd dat voormalig VVD-senator De Haze Winkelman en voormalig VVD-statenlid Wevers de afgelopen maanden op oneigenlijke wijze en door gebruikmaking van dreigementen en kwaadsprekerij geprobeerd hebben de gecontroleerde uitbouw van de partij actief tegen te werken en het partijbestuur over te nemen. Dergelijk gedrag is voor het partijbestuur onacceptabel.'

Aangifte tegen minister Ollongren

Baudet en Hiddema deden vorig weekend aangifte tegen minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken, nadat zij FvD in een toespraak een gevaar voor 'de kernwaarden van de democratie' noemde.

Ollongren zei in de Dales-lezing in Nijmegen: 'De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: het praten over rassen in het politieke debat.' Behalve naar Baudet verwees Ollongren hiermee naar de nummer 2 van FvD op de lijst in Amsterdam, Yernaz Ramautarsing. Zijn uitspraak 'IQ-verschillen tussen volkeren zijn wetenschappelijk bewezen' is omstreden. Baudet wilde hier tijdens een debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam vorige week maandag niet op ingaan en verzekert bij herhaling geen racistische theorieën aan te hangen.

Vrijdagavond doet Baudet mee aan een debat met landelijke lijsttrekkers over de gemeenteraadsverkiezingen in De Balie in Amsterdam. Daar wacht hem onder meer een confrontatie met D66-leider Alexander Pechtold. Baudet verdenkt Pechtold en Ollongren ervan dat zij zich opzettelijk tegen hem keren als D66-campagnetruc voor de gemeenteraadsverkiezingen.


Ook historicus Ankersmit weg bij Forum uit onvrede over koers Baudet

Historicus Frank Ankersmit heeft in december vorig jaar een punt gezet achter zijn betrokkenheid bij het Forum voor Democratie. Ankersmit was tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar lijstduwer (plek 29) voor de partij van Thierry Baudet. Uit onvrede over de koers van het FvD schreef hij eind 2017 een brief aan Baudet waarin hij de partij vaarwel zei.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden