Thieme gaat Al Gore achterna met docu over 'systeemcrisis'

 Een revolutie met mes en vork. Dat is niet het nieuwste businessmodel van Jamie Oliver, maar de boodschap van Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme. Woensdagavond ging Thiemes documentaire One Single Planet in première in het bezette Maagdenhuis.

Marianne Thieme Beeld anp
Marianne ThiemeBeeld anp

De twee uur durende film is een pamflet in de traditie van Al Gore: tegen de afbraak van de mondiale biodiversiteit, tegen de bio-industrie en voor een bewuster eet- en consumptiepatroon.

'Nee, dat is geen salad dressing'

Verteller in de film is Thieme zelf. Geflankeerd door vier plasmaschermen attaqueert ze de huidige 'systeemcrisis' in vier rondes: water, voedsel, biodiversiteit en zoönosen (infectieziekten bij dieren). Doorgaan op het huidige consumptiepeil betekent dat we op termijn vier aardbollen nodig hebben, houdt Thieme honderd toeschouwers in de film in een Haagse zaal voor. En: de biodiversiteit in Nederland is nog maar 15 procent van wat ze ooit was. Haar publiek oogt overdonderd door zoveel statistisch geweld, maar blijft bij de les. Beelden van een vliegtuigje dat landbouwgif uitstort boven een graanveld, begeleidt de politica met: 'nee, dat is geen salad dressing.'

One Single Planet schuwt de apocalyptische beeldtaal niet - pesticiden zijn 'tikkende tijdbommen', zoönosen een 'massavernietigingswapen'. In een animatiefilmpje kiepert de olietanker van de economische groei van de rand van de wereld, om plaats te maken voor een duurzame zeilboot. 'We zijn negen maaltijden verwijderd van de anarchie', citeert Thieme het Britse Hogerhuislid Lord Dillington.

Ze gaat verder waar doemdenkers stoppen

Nieuw zijn de statistieken niet, maar Thieme koppelt ze slim aan de werkelijkheid van alledag. Mondiale watertekorten? Minder spijkerbroeken kopen. En ze gaat verder waar doemdenkers stoppen door te praten met wetenschappers en specialisten. Aan VN-voedselrapporteur Hilal Elver vraagt Thieme: 'Hoe ziet de wereld eruit als we allemaal zoveel vlees eten als de gemiddelde Amerikaan?' Elver: 'Dan is er geen wereld meer'.

De schuldige voor dit alles is in tijden van rendementsdenken ('menscentraaldenken' in de film) snel gevonden. 'Politici zijn gericht op koopkrachtplaatjes', verklaart Thieme na afloop van de filmvertoning. 'Ze weigeren het systeem te veranderen.' Daarom richt ze zich vooral op consumenten. 'Het is geen taboe meer om minder vlees te eten.'

De film is een initiatief van PvdD-senator Niko Koffeman en sluit aan bij eerdere projecten van de partij. Meat the Truth uit 2007 behandelde klimaatopwarming, Sea the Truth (2010) de oceanen. Nu, precies een week voor de Provinciale Statenverkiezingen, volgt One Single Planet. 'Megastallen, mestvergisting - daar gaan de Provinciale Staten over', aldus Thieme. Met een glimlach: 'De opstand begint op 18 maart.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden