Opinie

Thieme: 'Diederik: word wakker en kom je beloftes aan de Groene Fee na'

In de euforie van de ongekende verkiezingszege lijkt Diederik Samsom zijn idealen - mededogen en duurzaamheid - te vergeten, schrijft Marianne Thieme. 'Je moet er toch niet aan denken dat je je Drykorn-pakken zult verslijten van het ongemakkelijk heen en weer schuiven in de Treveszaal bij het uitvoeren van Bernard Wientjesbeleid?'

Diederik Samsom bij aankomst op het Binnenhof. Beeld anp
Diederik Samsom bij aankomst op het Binnenhof.Beeld anp

Op 12 augustus verscheen de Groene Fee aan het bed van Diederik Samsom. Ze wist dat hij het opspattende water miste, het kwajongensgedrag, het dingen losmaken. Dat hij in een politiek wespennest terecht gekomen was, waar de non-violent direct action die hij tijdens 7 jaar Greenpeace leerde, zwaar op de proef gesteld werd. En ze wist dat de PvdA op slechts 15 zetels gepeild werd, te weinig om het verschil te maken in een nieuwe regering.

Uit respect voor zijn 7 jaar in dienst van duurzaamheid, mocht Diederik drie wensen doen.

Ruttes Rechtse Rotbeleid
Hij hoefde niet lang na te denken. Zijn eerste wens was om acht Drykorn kostuums aangemeten te krijgen, hoewel hij wist dat zijn partijvoorzitter hem zou vervloeken als hij ervan hoorde.
Zijn tweede wens was twee keer zoveel zetels als de peilingen voorspelden, binnen een maand tijd dus. En zijn laatste wens was om Ruttes Rechtse Rotbeleid, zoals hij dat noemde in campagnetijd, uit het torentje te verdrijven.

De Groene Fee gaf Diederik meer dan hij vroeg. Hij kreeg naast de kostuums ook nog acht fraaie hemden+dassen, de gevraagde verdubbeling van het zeteltal werd vanwege Diederiks belofte Rutte uit het torentje te verdrijven, voorzien van een bonus van nog eens acht zetels extra. Met 38 zetels moest het kunnen lukken, en om het nog gemakkelijker te maken zorgde de Groene Fee er ook nog voor dat de partijen die veelbelovend over dieren, natuur en milieu in hun verkiezingsprogramma's geschreven hadden, een meerderheid haalden. Alle wensen vervuld, het eerste kabinet Samsom zou nog voor het herfstreces beëdigd kunnen worden.

Maar toen. Toen kwam de periode van verkenners en informateurs. De periode waarin nietszeggend breed glimlachen het leek te winnen van alles wat Diederik de Groene Fee gevraagd en beloofd had. Nooit had hij tijdens z'n Greenpeace tijd kunnen denken dat idealen te verwezenlijken zouden zijn via samenwerking met de directie van de kerncentrale Borssele of de rederij die de Nisshin Maru op walvisjacht stuurde. En nu was Diederik in de euforie van de ongekende verkiezingszege gaan geloven dat de kiezers die met een stem op hem Rutte uit het torentje hadden willen verdrijven, hem een carte blanche gegeven hadden om Rutte aan een volgende termijn te helpen! Het waanidee dat er synergie zou kunnen uitgaan van het combineren van de verschillen van water en vuur, van dag en nacht. Van het corrumperen van de meest pregnante ideologische tegenstelling van de Nederlandse democratie, zoals Marcel van Dam schreef.

Kans
Diederik, word wakker en hou vast aan je idealen. Je moet er toch niet aan denken dat je je Drykorn pakken zult verslijten van het ongemakkelijk heen en weer schuiven in de Treveszaal bij het uitvoeren van Bernard Wientjesbeleid? Als vicepremier op de achterbank van een energielabel D dienstauto in het kabinet Rutte 2?

Er ligt een unieke kans om nu het kabinet Samsom-1 te formeren. Een kabinet dat zou kunnen inzetten op een beleid dat gebaseerd is opmededogen en duurzaamheid. Een kabinet dat niet geld centraal stelt, maar het meest kostbare wat we hebben: schone lucht, schoon water, biodiversiteit en het respecteren van de draagkracht van de aarde. Een kabinet dat het belang van de zwaksten zou beschermen tegen het recht van de sterkste.

Een kabinet dat brede steun zou kunnen verwerven door niet alleen te leunen op een regenboogcoalitie in het parlement van PvdA, SP, D66, Groenlinks, Christenunie en Partij voor de Dieren, mogelijk gedoogd door 50+, maar ook ministersposten zou kunnen verschaffen aan verlichte VVD-ers en CDA-ers als Pieter Winsemius en Herman Wijffels. Een kabinet dat geschiedenis zou schrijven, en dat de kiezers die in de laatste maand voor de verkiezingen hun hoop en vertrouwen op Diederik Samsom stelden, niet zou beschamen.

Sleutel
Alle wensen die de Groene Fee vervulde, zouden ten goede kunnen komen aan het nieuwe beleid dat ook Diederik Samsom zo lang zo vurig wenste. Verlies je nu je idealen, dan verlies je vertrouwen en de volgende verkiezingen.

Samsom heeft de sleutel van het torentje in handen, zoals hij wenste. Wordt het Samsom-1 of Rutte-2? Geen zorgen over de Eerste kamer. Dat hebben voorzitter de Graaf (VVD) en Eelco Brinkman (CDA) al laten weten, en Niko Koffeman heeft aangegeven hoe het voorbeeld van Abraham Kuyper uit 1904 gevolgd kan worden als de senaat toch niet meewil. You may say that I'm a dreamer, but I'm not the only one!

Marianne Thieme is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden