Nieuws Thialf

‘Thialf-schutter’ moet 30 maanden cel in, maar niet voor poging tot moord

De 59-jarige Charles van der W. is veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf voor een schietpartij begin 2017 bij het Friese schaatsstadion Thialf. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar geëist in deze curieuze rechtszaak, waarin de ervaringen van slachtoffer en de ‘Thialf-schutter’ lijnrecht tegenover elkaar stonden en het bewijsmateriaal summier bleek.

Charles van der W., veroordeeld tot 30 maanden celstraf voor het beschieten van zakenman Bert Jonker, in de rechtbank in Leeuwarden. Beeld ANP

Als bezoeker van het EK schaatsen wilde zakenman Bert Jonker op een donkere januariavond in 2017 in zijn Tesla wegrijden bij Thialf om eten te gaan halen. Op het parkeerterrein herkende hij, met enige moeite, een oude bekende: Charles van der W. Die probeerde, zo verklaarde Jonker, ongevraagd bij hem in de auto te stappen.

Faillissement

Jonker had ooit interesse getoond in diens bedrijf, maar de overname ketste af en de geboren Hagenaar Van der W. vertrok na het faillissement gedesillusioneerd naar Brazilië. Hij houdt tot de dag van vandaag vol dat Jonker hem de toezegging had gedaan om zijn bedrijf over te nemen, terwijl Jonker dit volmondig ontkent. ‘Een man een man, een woord een woord', zou hij Jonker hebben voorgehouden toen ze elkaar troffen op het parkeerterrein van Thialf.

Over wat zich die avond precies heeft afgespeeld, lopen de meningen radicaal uiteen. Jonker zegt dat Van der W. een wapen trok en dit afvuurde op het moment dat hij optrok in zijn Tesla. Van der W. beweert op zijn beurt dat hij het wapen juist van Jonker had afgepakt en dat het per ongeluk afging: dit zou zijn gebeurd terwijl hij omviel toen Jonker wegreed.

Neerschieten

Getuigen die deze lezingen kunnen ondersteunen, zijn er niet. En het bewuste wapen is nooit meer teruggevonden. Van der W. gooide het naar eigen zeggen in een sloot nabij het schaatsstadion. Hij was bang dat de politie hem 'zou neerschieten’ als hij met het wapen zou worden gezien, verklaarde hij. Hoewel de sloot is gedregd, dook het wapen nooit meer op.

Een wapenexpert concludeerde daarnaast dat er nooit kruitsporen of een kogelhuls of een inslag in de auto zijn aangetroffen die erop duiden dat Van der W. met een ‘scherp’ vuurwapen zou hebben geschoten. Een andere deskundige meent juist dat de ‘lichaamsvreemde deeltjes’ in Jonkers geopereerde hand (hij kan zijn middelvinger nooit meer bewegen) wel degelijk het gevolg kunnen zijn van een schot met een scherp wapen.

Onmogelijke puzzel

Voor de rechtbank in Leeuwarden bleek het een vrijwel onmogelijke puzzel om die waarheid te reconstrueren. ‘De meningen in een rechtszaak verschillen wel vaker van elkaar. Maar als twee deskundigen dingen zeggen die niet goed te rijmen zijn met elkaar, wordt het lastig’, lichtte een woordvoerder het vonnis toe.

Toch krijgt Van der W. celstraf. Volgens de rechtbank heeft hij, waarschijnlijk met een alarmpistool, Jonker verwond. De rechtbank rekent hem daarbij aan dat hij de zakenman en zijn familie een traumatische ervaring heeft bezorgd (Jonker en zijn gezin verbleven na het schietincident enige tijd in een safehouse), op een publieke plek waar hij ‘ook vele andere aanwezigen angst heeft aangejaagd’.

Onderzoek op het parkeerterrein bij ijsstadion Thialf waar zakenman Bert Jonker bij een schietincident op 7 januari 2017 gewond raakte. Beeld ANP

Afpersen

Daarnaast wordt Van der W. veroordeeld voor het afpersen van Jonker. In een mail met als onderwerp ‘laatste poging’ dreigde hij naar de curatoren en het OM te stappen om gesprekken met Jonker over de vermeende overname van zijn bedrijf te delen. Op de avond van 'Thialf’ had Van der W. een usb-stick met deze gesprekken bij zich. 

Volgens de rechtbank had Van der W. het conflict via de ‘daarvoor bestemde juridische weg’ kunnen beslechten. In plaats daarvan dook hij in het avonddonker op bij een schaatsstadion en speelde daarmee ‘op een gewelddadige en volstrekt onacceptabele manier voor eigen rechter.’ Van der W. reisde terug naar Spanje, waar hij met zijn vrouw woont, en werd pas na een halfjaar opgepakt.

In beroep

Het OM en Van der W gaan mogelijk in beroep tegen de straf. Het OM zag zijn eis van vijf jaar celstraf, vanwege poging tot moord of doodslag, afgezwakt worden tot 30 maanden. En Van der W.'s advocaat Tim Vis noemt het ‘teleurstellend’ dat Jonkers verwondingen op het conto van zijn cliënt worden geschreven, terwijl de rechtbank niet zegt te kunnen vaststellen hoe deze zijn ontstaan.

Vis had juist vrijspraak geëist voor Van der W., die de afgelopen anderhalf jaar met een enkelband zijn proces buiten de cel mocht afwachten: hij moest acuut worden behandeld voor blaaskanker. De rechtbank zegt rekening te hebben gehouden met deze persoonlijke omstandigheden van Van der W., die Jonker een schadevergoeding van bijna 9.000 euro moet betalen.

Lees ook:

Hoe een mislukte overname een man tot schieten dreef

Tijdens het EK schaatsen wordt zakenman Bert Jonker op het parkeerterrein van Thialf beschoten. Hoe een mislukte deal en een Braziliaanse droom tot een vendetta leidden.

De wonderlijke zaak van de Thialf-schietpartij waarin niets is wat het lijkt

De schietpartij bij schaatshal Thialf, bijna twee jaar geleden, roept steeds meer vragen op. Wat is er precies gebeurd? Is er wel geschoten? En waar is het wapen? Donderdag begint de inhoudelijke behandeling bij de rechtbank in Leeuwarden. De advocaat van de verdachte belooft met ‘iets spectaculairs’ te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden