Thermo van staat naar tablet

Voor wie er nog een tablet bij kan hebben in huis: er is er nu ook een voor de verwarming. Erg handig, want elke kamer kan afzonderlijk worden ingesteld. Zelfs vanaf de Mount Everest.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

We hebben een Crosby, Stills, Nash en Young-huis. Zo'n 'very, very fine house - with two cats in the yard' (vooruit: op het dakterras) en bloemen in een vaas. Wat ontbreekt is de open haard uit dit bekende nummer. Niks urenlang staren in het vuur. We hebben centrale verwarming.

Sinds een dikke maand staren we wel. Nog altijd niet naar een knapperend haardvuur, maar naar de evohome van Honeywell. Het is een soort kleine tablet met een aanraakscherm, waarmee we de temperatuur voor elke kamer afzonderlijk (zoneverwarming) kunnen instellen. Zonder dat we ons daar bevinden.

Sterker nog: als we willen, kunnen we op kantoor, in de supermarkt of op de top van Mount Everest zien hoe warm het in de woonkamer of in de keuken is en de temperatuur aanpassen. Met een app op de iPhone of Androidmobiel, die via internet met het systeem thuis 'praat'.

Deze internetconnectie is het nieuwe element in de draadloze verwarmingsbediening die Honeywell al een paar jaar verkoopt onder de naam evohome (hip zonder hoofdletter). V mocht de noviteit als een van de eersten in Nederland testen.

De cv regelen via internet, is dat wat?

Het kan handig zijn voor als je overwerkt en de cv wel wat later mag aanslaan, zegt Honeywell. Of als er lessen op school uitvallen en het kroost eerder in een huis arriveert dat anders koud zou zijn. De verwarmingskosten vormen in een gemiddelde woning 55 procent van de energierekening. Een Engels onderzoek wijst uit dat je met zoneverwarming tot 40 procent kunt besparen. Dat zou de investering in de evohome rechtvaardigen.

De internetbesturing lijkt een overbodige luxe, maar Honeywell denkt aan een behoefte te voldoen. Het is niet niet de enige. De energieleveranciers Essent, Nuon en Eneco bieden elk een oplossing, net zoals concurrenten als Nefit, Ecobee, Energyhub en Proliphix.

Zelfs branchevreemde bedrijven zien er brood in. Digitale grootmacht Google kocht twee weken terug de startup Nest, voor 2,3 miljard euro. Nest verkoopt sinds twee jaar een slimme internetthermostaat, die leert van het gedrag van de gebruiker. Het grote verschil met de evohome is dat Nest alleen de temperatuur meet van de plek waar hij hangt. De evohome weet exact hoe warm het is in élke kamer. Mits de radiator daar is voorzien van een slimme, draadloze regelaar die de temperatuur elke drie minuten doorbrieft aan de evohome.

Als de temperatuur in een kamer afwijkt van de ingestelde temperatuur, dan geeft het paneel een seintje naar de radiatorregelaar. Die knijpt met een kleine, ingebouwde motor de warmtetoevoer af of zet hem iets verder open. De radiatorregelaar is ook met de hand hoger of lager te draaien. De nieuwe temperatuur wordt dan gehandhaafd tot het programma weer verandert.

Op de evohome is de verwarming tot in twaalf zones te programmeren, voor elke dag apart en voor elke dag maximaal zes tijdvakken. Een handige assistent loodst je met vragen naar het ideale programma. Hoe laat sta je op? Hoe laat ga je de deur uit voor werk of school? Hoe laat ga je naar bed? Hoe warm wil je het op die tijdstippen in welke kamer hebben?

Anderhalve maand testen leert dat de evohome prima werkt, maar ook gewenning vergt. Tot nu toe hadden we een thermostaat die alleen de temperatuur in de woonkamer regelde. De andere kamers en keuken regelden we tot dusver handmatig na.

Op de evohome stelden we de eerste dagen de temperatuur voor de andere ruimten steevast te hoog in. Het 'very, very fine house' werd daardoor vooral een 'very, very hot house'.

Met de apps voor iOS en Android kun je niet het programma instellen of veranderen. Volgens Honeywell hebben consumenten daar geen behoefte aan. Een mobiele telefoon of tablet kan ook nog niet alle functionaliteiten van de evohome overnemen.

Handig zijn de vijf sneltoetsen op de evotouch. Zo is er een ecostand die de temperatuur in alles zones met 3 graden Celsius verlaagt, om energie te besparen. Vallen de mussen gebraden uit de dakgoot of kan de centrale verwarming om een andere reden helemaal uit? Dan is ook daar een toets voor.

Uit de test bleek verder dat het verstandig is de radiatorregelaars zo af te stellen dat kinderhandjes niet per ongeluk de cv opjagen naar 35 graden Celsius. In de keuken bleken ook de poezen de boel te kunnen ontregelen, door op het bedieningspaneel van de regelaar te stappen of de draaiknop een zwieperd te geven.

Die regelaars zijn overigens net zo slim als de rest van het evohomesysteem. Als je voor langere tijd een raam of deur laat openstaan, registreren ze dat en stoppen ze de warmtetoevoer. Bij lege batterijen schakelen zowel de radiatorkranen als de evotouch over naar een stand waarbij wordt voor-komen er dat ijspegels in de kamer komen te hangen.

Extra: Gedoe met Google

Honeywell is wereldwijd een van de grootste fabrikanten van verwarmings-regelaars. Het Amerikaanse bedrijf werd een wereldmerk in thermostaten dankzij de T87 die in 1953 op de markt verscheen. De iconische T87 doet denken aan zo'n rondraaicijferslot op een kluis zoals je die in oude inbrekersfilms ziet. De T87 en moderne opvolgers vind je in honderdduizenden Nederlandse woningen terug. De thermostaat van Nest, het bedrijf dat Google twee weken geleden opkocht, heeft wat bediening betreft veel weg van de T87. Dat is Honeywell niet ontgaan. De Amerikanen hebben Nest aangeklaagd wegens ideeëndiefstal.

Extra: De prijs van luxe

Honeywell levert de evohome in een pakket voor 299 euro met evotouchpaneel, apps en een ketelcontact (die de toevoer of productie van warm water regelt), maar bizar genoeg zonder een enkele radiatorregelaar. Die kost 99 euro. De testopstelling van V zou op 695 euro komen, exclusief de kosten van installatie. Die hangen af van hoe lang de cv-monteur nodig heeft. Reken veiligheidshalve op twee tot drie uur, à 50 tot 75 euro per uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden