Theresa May wil controle over immigratie terug

Controle over immigratie gaat de basis vormen van de Britse Brexit-plannen. Dat heeft Theresa May zondag gezegd tijdens de opening van het Conservatieve partijcongres in Birmingham. Het Verenigd Koninkrijk zal steven naar een zo goed mogelijke handelsovereenkomst met Europese landen, maar deelname aan de gemeenschappelijke markt is daarbij geen noodzaak. Tevens maakte ze bekend dat de Britse regering artikel-50 voor maart in werking zal laten treden. De Brexit moet dan in het voorjaar van 2019 voltooid zijn

De Britse premier Theresa May op het conservatieve partijcongres in Birmingham. Beeld afp
De Britse premier Theresa May op het conservatieve partijcongres in Birmingham.Beeld afp

'Laat me duidelijk zijn. We gaan de Europese Unie niet verlaten om de controle over immigratie weer op te geven,' zei ze onder een daverend applaus, 'en we vertrekken niet om weer onder de jurisdictie van het Europose Hof van Justitie te vallen.' De premier, die volgende week een bezoek gaat brengen aan Mark Rutte, zei niet te zullen streven naar een 'Noors' of 'Zwitsers model.' 'Er komt een overeenkomst tussen een onafhankelijk, soeverein Verenigd Koninkrijk en de EU.' Ze weigerde het een 'harde' Brexit te noemen, maar het komt er wel op neer.

Geen 'lopend commentaar'

May is lang stil geweest over de Britse plannen, wat past bij haar discrete manier van werken. Ze benadrukte dat haar ministers geen 'lopend commentaar' geven bij de voorbereidingen van de Brexit. Des te verrassender was de aankondiging dat de Britse regering komend jaar reeds een Great Repeal Act gaat voorleggen aan het parlement. Hierdoor komt er een einde aan het primaat van Europese wetgeving boven de Britse. 'De rechters die over ons beslissen zitten niet langer in Luxemburg maar in ons eigen land.'

Door het parlement erbij te betrekken zoekt May rugdekking. Om de Labour-oppositie te paaien beloofde ze alle sociale wetgeving uit Brussel te handhaven. Binnen de Britse regering bestaan verschillende ideeën over de Brexit. De voorzichtige minister van Financiën Philip Hammond, die aan de belangen van de City moet denken, is voor lidmaatschap van de interne markt terwijl de Brexit-minister David Davis, die de partijgetrouwen trakteerde op een peptalk, voor een duidelijk scheiding is. Hij beklemtoonde dat de Britse geschiedenis danig verschilt van de continentale.

Dat laatste geldt ook voor Liam Fox, de minister voor Internationale Handel, die heeft gezegd dat zijn landgenoten zich geen zorgen hoeven te maken over een harde Brexit omdat Europese landen wel gek zouden zijn om een handelsoorlog te beginnen. Hij constateerde dat de architectuur van de EU langzaam aan het afbrokkelen is en dat een generatie Zuid-Europese jongeren is opgeofferd voor het de euro. Zonder het eiland wordt Duitsland, zo voorspelde hij ietwat provocerend, 'de grootste pinmachine ter wereld'.

Geen spreektijd

Opvallend genoeg kreeg Fox, wiens ondiplomatieke uitspraken de zenuwen wekken op Downing Street, geen spreektijd op zondag, waar de ene na de andere spreker in verschillende bewoordingen beweerde hoe Groot Brittannië was, is en na een Brexit zal zijn. Het applaus was navenant. De Brexit-middag liep uit op een Last Night of the Proms zonder muziek. Een glansrol was weggelegd voor minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson die de stem voor een Brexit 'een stem voor economische en politieke vrijheid, een bevrijding' noemde.

Johnson ontvouwde zijn visie voor een Global Britain, waar de Britten de wereld intrekken om waarden als vrijheid en democratie te verspreiden, waarden die het mede door de gevolgen van de Irak-oorlog en de kredietcrisis onder steeds grote druk staan. Vrijhandel kan volgens hem arme landen meer welvaart bieden, landen die nu stuiten op het protectionisme van de Europese Unie. Hij loofde de Britse 'soft power', met een knipoog wijzend onder meer op het werk van culturele lichten als Jeremy Clarkson en J.K. Rowling, alsmede de beschavende invloed van de BBC.

Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op het Conservatieve partijcongres in Birmingham. Beeld afp
Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson op het Conservatieve partijcongres in Birmingham.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden