Theresa May houdt stand bij plaatselijke 'Brexit-verkiezingen'

Brexit-stemmers hebben tijdens de plaatselijke verkiezingen hun steun verleend aan Theresa May. Buiten Londen profiteerde de regeringspartij het meest van de ineenstorting van de UKIP, dat nu ten dode opgeschreven lijkt te zijn. In Londen boekte de Labour Partij terreinwinst, maar niet zoveel als de partij had gehoopt. Geen van de twee grote partijen wist de kiezers te betoveren.

Patrick van IJzendoorn
null Beeld Anp
Beeld Anp

De plaatselijke verkiezingen werden dit jaar vooral in stedelijke gebieden gehouden, zodat het moeilijk is de uitslag landelijk te interpreteren. In Wales en Schotland werd niet gestemd.

Brexit-schaduw

Over elke gebeurtenis in het Verenigd Koninkrijk hangt de lange schaduw van Brexit, zo ook over de gemeenteraadsverkiezingen die eigenlijk zouden moeten gaan over plaatselijke onderwerpen. De verwachting dat UKIP na het Brexit-referendum en het definitieve vertrek van Nigel Farage uitgespeeld was, kwam uit. In kleinere steden als Nuneaton, Basildon en Peterborough keerden de ‘kippers’ massaal terug naar het Conservatieve nest. Ondanks het moeizame Brexitproces geven deze eurosceptische kiezers de ploeterende May het voordeel van de twijfel.

Jeremy Corbyns Labour deed het beter in gebieden waar kiezers twee jaar geleden voor het lidmaatschap van de EU hebben gestemd. De partij veroverde Trafford, het enige stukje van Manchester waar de Conservatieven iets in te brengen hadden. In de hoofdstad won Labour ook terrein, maar ondanks intensief campagne voeren in stadsdelen als Wandsworth, Westminister en Kensington kleurde de metropool niet rood. In Barnet, waar vijftien procent van de bewoners joods is, wonnen de Conservatieven, hetgeen alles te maken had met het antisemitisme binnen de Socialistische Partij.

Lichte teleurstelling

Gezien de energie en mankracht die Labour heeft gestoken in de campagnes is het resultaat een lichte teleurstelling. De hoop was dat de partij zou voortbouwen op de verrassend goede uitslag van de parlementsverkiezingen van vorig jaar juni, toen Labour de Tories hun Kamermeerderheid ontnam. Een probleem voor Labour is dat de opkomst bij dit soort verkiezingen relatief laag is, zeker onder de voornaamste doelgroep: kiezers onder de dertig. Vorig jaar mei presteerde de partij eveneens matig bij de plaatselijke verkiezingen, die toen in het andere deel van het land plaatsvonden.

Het was een goede nacht voor de twee meest eurogezinde partijen van het land: de Liberaal-democraten en de Groenen. Eerstgenoemden veroverden bijvoorbeeld Richmond op de Conservatieven, een welgestelde Londense wijk waar veel Europese burgers wonen. De Renew Party, geïnspireerd op Emmanuel Macrons En Marche!, bleef onzichtbaar. Bij deze plaatselijke verkiezingen moesten kiezers in zes kiesdistricten zich bij wijze van experiment identificeren voordat ze het stemhokje in mochten. Dat zorgde voor commotie en tientallen teleurgestelde kiezers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden