Theresa May dringt terecht aan op 'pijnlijke en confronterende gesprekken' met moslimgemeenschappen

De aanslagen brengen premier May ertoe de Britse cultuur van vermijding aan de kaak te stellen.

Theresa May Beeld afp
Theresa MayBeeld afp

Na drie aanslagen door moslimterroristen binnen drie maanden is het Britse debat over de omgang van de natie met islamitisch extremisme in een stroomversnelling gekomen. Theresa May, de Britse premier, hield afgelopen zondag een indrukwekkende rede. Met meer bezieling dan de Britten van haar gewend waren, bezwoer de premier dat verandering van aanpak noodzakelijk is: 'Genoeg is genoeg.'

Het meest voor de hand liggend was de verzekering van May dat zij ervoor zal zorgen dat de politie en de veiligheidsdiensten kunnen beschikken over alle instrumenten die ze nodig hebben. Haar politieke tegenstanders wierpen haar voor de voeten dat zij als minister van Binnenlandse Zaken zwaar bezuinigd heeft op de politie, maar dat ging niet ten koste van de alertheid en doortastendheid van de politiemensen afgelopen zaterdagavond in Londen.

Anders ligt het met het negeren van de waarschuwingen uit de Britse moslimgemeenschap tegen de geradicaliseerde Salman Abedi, die de zelfmoordaanslag in Manchester pleegde. Hoewel het niet mogelijk is 30.000 potentiële jihadi's permanent in de gaten te houden, kan er in het geval-Abedi sprake zijn van nalatigheid.

May nodigde de grote internetbedrijven uit samen te werken met regeringen om de verspreiding van extremisme tegen te gaan. Zij neemt terecht geen genoegen met de zelfopvatting van bedrijven als Google en Facebook als 'neutrale platforms', maar houdt ze verantwoordelijk als 'uitgevers'. Het is te hopen dat ze die verantwoordelijkheid zelf nemen en dat ingrijpen door overheden achterwege kan blijven.

Theresa May spreekt kiezers toe bij een campagnebijeenkomst. Beeld afp
Theresa May spreekt kiezers toe bij een campagnebijeenkomst.Beeld afp

Het opmerkelijkst was de uitspraak van May 'dat er, om openhartig te zijn, veel te veel tolerantie ten opzichte van extremisme in ons land is'. Daarmee stelde ze de Britse cultuur van vermijding die opspeelt als het om moslims gaat, terecht aan de kaak.

Ook nu waarschuwt weldenkend Engeland bijna routinematig tegen stigmatisering van minderheden die, inderdaad, even contraproductief als onjuist is. Maar May heeft gelijk als ze aandringt op 'pijnlijke en confronterende gesprekken' met de moslimgemeenschappen om radicalisering in eigen kring actief tegen te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden