Therapie kan agressieve borstkanker juist bevorderen

Een experimentele kankerbehandeling kan het uitzaaien van een bepaald soort agressieve borstkanker juist bevorderen. Dat hebben onderzoekers van het Leiden Academic Center for Drug Research ontdekt. Ze publiceerden hun vondst afgelopen week in Science Signaling.

Ben van Raaij
Archieffoto, röntgenfoto van een borst met een tumor. Beeld anp
Archieffoto, röntgenfoto van een borst met een tumor.Beeld anp

Het gaat om een behandeling waarbij de receptoren waarmee kankercellen zich aan hun omgeving vasthouden, de 'voetjes', worden geblokkeerd. Dit leidt ertoe dat de cellen verzwakken en de tumorgroei afneemt. De therapie wordt momenteel beproefd bij patiënten met diverse typen tumoren.

Sommige studies waarbij de receptoren genetisch worden uitgeschakeld, suggereren echter dat de behandeling ook tot meer agressieve tumoren kan leiden. De Leidse onderzoekers keken hiernaar en ontdekten in celkweken en bij muizen dat bij een bepaald type borstkanker, zogeheten triple-negatieve borstkanker, de behandeling er inderdaad toe kan leiden dat kankercellen zich gaan uitzaaien.

Voetjes
De voetjes sturen belangrijke signalen de cellen in. Als die ontbreken, kunnen de cellen zich moeilijker vermenigvuldigen en daardoor vermindert de tumorgroei. Nu blijkt dat de borstkankercellen (eigenlijk kwaadaardige epitheelcellen) zich dan ook kunnen 'herprogrammeren'. Ze benutten hiervoor een mechanisme dat epitheelcellen tijdens de embryonale ontwikkeling gebruiken om naar andere locaties te migreren. Het resultaat is dat de kankercellen elkaar loslaten en door het lichaam beginnen te zwerven.

Kunnen de klinische tests dus beter worden gestaakt? 'Onze conclusie is vooral dat je bij dit type borstkanker moet uitkijken', zegt medeauteur Erik Danen. 'Als je niet alle cellen weghaalt, kunnen ze zich makkelijk uitzaaien.'

De onderzoekers gaan nu kijken of het schadelijke neveneffect zich ook bij andere soorten kankercellen kan voordoen, met name bij prostaatkanker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden