Therapeutisch tekenen

Die Zeit, The London Review of Books, NRC Handelsblad: stuk voor stuk gerenommeerde bladen die delen van In the Shadow of No Towers hebben voorgepubliceerd....

In de schaduw van geen torens is geen lineair beeldverhaal, maar een therapeutische collage van stijlen en stemmingen. Fragmenten uit klassieke strips van de jaren dertig en veertig worden afgewisseld met pogingen de gebeurtenissen van 9/11 te vatten. Het verlangen te vluchten in nostalgische plaatjes is groot als op je netvlies een beeld van vallende mensen is gebrand.

Volgens katholieken beland je na je dood in het vagevuur, waar je wordt gereinigd van de zonden die je tijdens het leven hebt begaan. Aan dit purgatorium heeft de Franse striptekenaar Eric Liberge een vierdelig werk gewijd, De Heer Vastenavond van As, waarvan de eerste twee albums nu in het Nederlands zijn vertaald.

Hoofdpersoon is de pasgestorven cartograaf Victor Tortelduif, die in zijn badkamer is uitgegleden over een speelgoedmodel van de Lelijke Eend. Als wandelend skelet belandt hij in het vagevuur, dat geen voorportaal naar de hemel blijkt te zijn maar een grauwe, dictatoriaal geregeerde vuilnisbelt. Tortelduif komt in contact met de verboden Broederschap van de Omgang, die hem vraagt een al even illegale kaart van het Purgatiorum te tekenen, opdat ze uit hun eeuwige ballingschap kunnen ontsnappen.

Liberge heeft zijn hiernamaals-fantasy vormgegeven in zwart, wit en hier en daar een viezig kleurtje, maar echt sinister kun je het werk niet noemen. Daarvoor is het gelukkig te zeer een parodie op godsdienstige theorieover het leven na de dood.

Slim maar sloom, zo typeert Sanne Wallis de Vries de hoofdrolspeler van de bundel Ansje Tweedehansje Ingenaaid. In haar voorwoord meldt Wallis de Vries ook dat het type Ansje een milde weerzin bij haar oproept: 'Als Ansjes zich omkleedden voor het balletten, hadden ze een remspoor in hun onderbroek.'

Gerrie Hondius is de schepper van deze sneue stripheldin, die een lange neus, bolle ogen, een strikje a Wiske en borsten als erwtjes heeft. Acht jaar lang verschenen de Ansje Tweedehansje-strips in Opzij, en het werd hoog tijd voor een overzicht van Ansjes avonturen, die er niet om liegen. Een voorbeeld. Ansje zit op een terrasje met een veel te vlotte vrouw die een boek schrijft over verkrachtingen. 'Ben jij weleens verkracht, by the way?' Ansje antwoordt: 'Ik heb me wel een keer ln verkrachten. . . Mag dat ook?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden