Therapeuten Millecam gaan vrijuit

Het Openbaar Ministerie zal het medium Jomanda, drie alternatieve genezers en een zouttherapeut niet strafrechtelijk vervolgen in verband met het overlijden van de actrice Sylvia Millecam....

Van onze verslaggever

Het onderzoek leverde volgens het OM te weinig aanwijzingen op dat de verdachten de gezondheid van Millecam schade hebben toegebracht door opzettelijk handelen, of door het nalaten van een handeling. Millecam overleed in de zomer van 2001 aan borstkanker.

Het OM begon een uitvoerig onderzoek na aangifte door de Inspecteur voor de Gezondheidszorg. Die stelde in een rapport onder meer dat Jomanda de actrice had misleid door haar te zeggen dat ze geen borstkanker had. Het OM heeft getuigen gehoord en deskundigen geraadpleegd.

Jomanda’s advocaat Eddy Reijans zei dinsdag tegen persbureau ANP dat hij mogelijk uit naam van zijn cliënt een verzoek tot schadevergoeding zal indienen.

In juni 2000 werd bij Millecam borstkanker vastgesteld. De actrice wilde geen chemokuur en stond sceptisch tegenover de reguliere geneeskunde. Ze kwam terecht bij het ‘genezend medium’ Jomanda en zocht ook hulp bij een zouttherapeut. Jomanda wees Millecam door naar een van de drie alternatieve artsen, een internist.

Er zijn onvoldoende aanwijzingen, stelt het OM, dat de vijf verdachten Millecam weghielden van reguliere zorg, wat strafbaar is. Wel is gebleken dat de alternatieve genezers niet – of onvoldoende – een medisch dossier hebben bijgehouden. Dat is een tuchtrechtelijke kwestie.

Het Medisch Tuchtcollege schorste een van de alternatieve artsen in april 2006 omdat hij Millecam tijdens haar ziekte noodzakelijke medische zorg had onthouden. Twee andere artsen uit het alternatieve circuit mochten een jaar en zes maanden hun vak niet uitoefenen. Volgens het tuchtcollege hebben zij de actrice slecht behandeld door zich niet aan de professionele richtlijnen voor de behandeling van borstkanker te houden.

Millecam, oordeelde het Tuchtcollege, heeft geruime tijd een redelijke tot goede kans op herstel gehad. De alternatieve artsen hadden die kans weggenomen. Ook al had de patiënt een afkeer tegen reguliere geneeskunde, de alternatieve genezers hadden haar duidelijk moeten maken dat een dergelijke behandeling haar enige kans op genezing was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden