Theekauwgom voor minder plaque

Trots zijn ze bij RBV Leaf in Oosterhout op hun nieuwe kauwgom XiliFresh100 White. Vanwege de groene thee erin. Groene thee, leert een oude Chinese wijsheid en ook enig wetenschappelijk onderzoek, remt de groei van schadelijke bacteriën....

Broer Scholtens

Als stuntje bij de introductie van hun nieuwe kauwgom komen begin dit jaar op kosten van RBV Chinese tandwetenschappers naar Nederland voor een kennisuitwisseling met Nederlandse collega's. Toch durft RBV er niet uitbundig voor uit te komen dat er groene thee in hun White-kauwgom zit. Slechts verstopt op de achterkant van de verpakking staat in uiterst kleine lettertjes: 'met actieve bestanddelen uit groene thee'.

Daar is over nagedacht, zegt het bedrijf. 'Groene thee heeft een smaakverwachting die niet past bij de frisse smaak die je verwacht van kauwgom. Fris is een belangrijke associatie bij gebitsverzorgende kauwgom; groene thee roept geen fris gevoel op.'

Nu is slechts aan de prijs te merken dat er iets extra's in die nieuwe Menthol Ice-variant zit. Deze theekauwgom, door de reclamemakers van het bedrijf aangeduid als een avontuurlijk samengaan van twee culturen, van de Oosterse kunde en de Westerse wetenschap, is 10 procent duurder dan gewone XiliFresh.

Er is nog een andere groenetheekauwgom te koop: FreshGreens, dat door Koetsier uit Amsterdam sinds een paar jaar wordt geïmporteerd uit Zwitserland. Het is geen 100 procent xylitolgezoete kauwgom. Ooit lag het, zoals nu de XiliFresh-producten, bij de AH's van deze wereld in de schappen; inmiddels is de kauwgom alleen nog bij de landelijke natuurproductenketen De Tuinen verkrijgbaar.

Kauwgom kies je vanwege de smaak, en vooral om de initiële smaak van het eerste kauwen, en verder een beetje om de smaak, na vele minuten kauwen. Verder is het kauwgevoel, zoals dat ongetwijfeld in het reclamejargon heet, tijdens al die kauwminuten van belang. De een is daarom gek op Stimorol, of op Sportlife of op Freedent. Weer een ander zweert bij Xilifresh, een merk dat ook nog eens verschillende smaken heeft.

Kauwen bevordert speekselvorming. Veel speeksel bevordert de afvoer van bacteriën die voedselresten kunnen omzetten in glazuurvretend zuur. Ook de plaquevorming is dan minder, en dat alles werkt preventief op cariës, tandvraat. Goed en langzaam kauwen bij het eten helpt dus bij de gebitverzorging. Tandenpoetsen uiteraard ook, voor de zo noodzakelijke tandplaqueverwijdering. Kauwgom na het eten is ook zinvol. In Nederland valt eenderde van de geconsumeerde kauwgom in de categorie 'gebitsverzorgend', meldt een marktbureau.

De aanwezigheid van zoetstof (vaak een combinatie van enkele zoeters met in ieder geval veel sorbitol), speelt daarbij een rol. In een aantal kauwgoms zit xylitol, dat wordt gewonnen uit de berkenbast. XiliFresh100 is als enige kauwgom honderd procent xylitol-gezoet.

Xylitol remt de bacteriegroei beter dan andere zoetmakers. Het voorkomt daarmee indirect gaatjesvorming. De kans op cariës is daardoor met tientallen procenten verlaagd. Dat moet deels worden toegeschreven aan xylitol, en verder aan het kauwen op zich.

Er zijn talloze wetenschappelijke studies uitgevoerd naar de voordelen van xylitol-houdend kauwgom, onderzoek dat vaak is gedaan bij kinderen in Finland maar ook in verre (ontwikkelings)landen waar niet altijd fluortabletjes, fluorhoudende tandpasta's of beschermende tandcoatings voorhanden zijn: Estland, Litouwen, Puerto Rico, Belize en Madagaskar. Kinderen daar hebben al op jeugdige leeftijd last van cariës; bij hen is een eventueel kauwgomeffect dan ook snel te zien.

De werking van groene thee - minder vorming van plaque die ook nog eens slechter hecht aan de tanden - werkt aanvullend op xylitol, zegt XiliFresh-producent RBV. De wetenschappelijke onderbouwing daarvan is veel minder indrukwekkend, ongetwijfeld omdat maar een beperkt deel van de wereld groene thee drinkt. De werkzame stoffen zijn zogeheten catechines. Die hebben een anti-plaquewerking, blijkt uit enkele - veelal - Chinese onderzoeken.

De studies zijn gedaan met theetabletten en met groene thee-extract, drinkthee dus, onder andere om te spoelen. Daaruit blijkt dat er inderdaad een anti-plaque-effect optreedt. Tabletten slikken of theedrinken, is echter nog geen kauwgom kauwen. Met xylitolhoudende theekauwgom is slecht één beperkt onderzoekje gedaan, waarover niet officieel is gepubliceerd.

Claims over het xylitol-versterkende effect van aanwezige theebestanddelen in kauwgom hebben dan ook op de keper beschouwd geen basis: de wetenschappelijke onderbouwing daarvoor ontbreekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden