Theehuizen centra van prostitutie

De Eindhovense politie heeft deze week massaal invallen gedaan in Turkse theehuizen waar vrouwen uit Oost-Europa en Afrika werden gedwongen tot prostitutie....

Van onze verslaggever Peter de Graaf

Volgens de politie worden de theehuizen steeds meer gebruikt als dekmantel voor maffia-achtige praktijken. Buitenlandse vrouwen worden in Oost-Europa en Afrika geronseld onder het mom van horeca-werk in Nederland. Eenmaal hier aangekomen, wordt hen het paspoort afgenomen en worden ze gedwongen tot prostitutie.

Volgens R. Coster, projectleider prostitutie en mensenhandel bij het korps Haaglanden, kan deze situatie zich ook in andere steden voordoen, al wil hij vooralsnog niet spreken van een landelijke tendens.

Al een jaar geleden kreeg de vreemdelingenpolitie tips over illegale praktijken via theehuizen. De politie besloot afgelopen dinsdag tot de eerste invallen. Acht Bulgaarse vrouwen werden samen met illegale Bulgaren uit Den Haag op het vliegtuig naar Bulgarije gezet. Daarnaast werden tien Poolse vrouwen en een Russische opgepakt.

De politie heeft nog geen daders gearresteerd. Wel kregen de exploitanten van de theehuizen een proces-verbaal wegens overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. Zij moeten tweeduizend euro betalen.

'We weten niet of zij ook betrokken waren bij de organisatie van de mensenhandel', zegt politiewoordvoerder Van Pinxteren. 'Daarvoor zijn nog geen harde bewijzen te vinden.' Van Pinxteren onderstreept dat het niet in alle gevallen om café-achtige theehuizen gaat. Ook gewone huiskamers waar Turkse mannen thee drinken of buurthuizen vallen onder de categorie theehuis.

Van Pinxteren sluit niet uit dat andere theehuizen zijn gealarmeerd door de invallen en hun illegale activiteiten snel zullen beeindigen. Volgens hem heeft de politie door personeelsgebrek en doordat niet overal de bewijzen rond waren, een selectie moeten maken bij de eerste invallen.

De Turkse gemeenschap in Eindhoven heeft geschrokken gereageerd. Volgens Palet, steunpunt voor multiculturele samenwerking in Brabant, was het veel Turken wel opgevallen dat er steeds vaker mooie vrouwen in de theehuizen werkten. Maar zij meenden dat dat slechts was om theedrinkende klandizie te trekken. Volgens Palet is de Turkse gemeenschap voorstander van keihard ingrijpen door de politie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden