THEATER

Kitty Courbois, Trudy de Jong en Ricky Koole spelen drie generaties in Loslopende vrouwen, een tragikomedie van Haye van der Heyden, in een regie van Victor de Swaay....

Tournee

Het Maly Theater ('maly' betekent 'klein') scheidde zich in 1756 af van het Bolshoi ('groot') Theater, maar bleef er nauw mee verbonden. Een ondergrondse gang verbond zelfs de beide, oudste theaters van Moskou. Het Maly Theater Moskou maakt een tournee met het koningsdrama Tsaar Peter en Aleksej, ter afsluiting van het Peter de Grote-jaar. Voorstellingen zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Groningen (Stadsschouwburg) en op 9 oktober in Rotterdam (Zuidplein).

De illusionist David Copperfield, de man die tijdens zijn show schijnbaar zonder hulpmiddelen door de lucht vliegt, doet twee steden aan: hij staat van 8 t/m 10 oktober in Rotterdam (Ahoy') en van 12 t/m 14 oktober Arnhem (Rijnhal).

Wat heeft de zelfmoord van een kind voor invloed op de ouders en op met name op de relatie tussen beiden? Daarover, en over veel meer, gaat het nieuwe toneelstuk van Willem Jan Otten De nacht van de pauw door het Nationale Toneel. Geert de Jong en Rik van Uffelen spelen de hoofdrollen in dit eigentijdse gezinsdrama. De regie is van Ger Thijs. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), op 4 oktober in Dordrecht (Kunstmin), van 7 t/m 10 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), op 11 en 12 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

De Grote Prijs van het Theaterfestival ging naar Hollandia voor Twee stemmen: twee solo's door Betty Schuurman en Jeroen Willems naar teksten van Marguerite Duras en Pier Paolo Pasolini, op 7 en 8 oktober in Den Haag (Theater aan het Spui), 14 t/m 16 oktober in Groningen (Grand Theatre).

Op 28 maart 1941 liep Virginia Woolf, de jaszakken volgestouwd met stenen, de vloed tegemoet van de zee waaruit ze niet meer terug zou keren. Josée Ruiter speelt de schrijfster in The drowning of Mrs. Woolf, een tekst en regie van Peter Verburgt. Vanavond in Rotterdamse Schouwburg, vrijdag en zaterdag in Breda (Chassé Theater), op 7 oktober in Heerlen (Stadsschouwburg). 'Elke opsmuk laat ze achterwege, het enige expressiemiddel is haar stem.' (Marian Buijs)

Plotto door Het Volk is 'een must voor fans van Alfred Hitchcock', met Bert Bunschoten in de rol van de beroemde regisseur. Vanavond in Amsterdam (Bellevue), vrijdag in Den Bosch (Bis), zaterdag in Amstelveen (Cultureel Centrum), op 5 oktober in Breda (Chassé Theater).

Vier jaar na 'Oidipous' presenteert theatergroep Aluin Medea van Euripides. Erik Snel regisseerde deze tragedie waarin Medea, radeloos door de ontrouw van haar man haar eigen kinderen doodt. Op 4 oktober in Enschede (Vestzaktheater), op 15 oktober in Nijmegen (O'42).

Amsterdam

Het Amphitheater heropent zijn deuren, weliswaar onder een andere naam: Gasthuis, werkplaats en theater. Het Gasthuis zal steeds in compacte programma's met eigen producties, gastvoorstellingen, discussieavonden, van zich laten horen. Deze eerste week doet het huis dat met Vuist van Hendrik Koebrugge door Maartje van de Brink en Irma Nijenhuis op 3, 4 (om 21 uur) en 5 oktober (om 15 uur), en Suus van Herbert Achternbusch door Thekla Reuten in regie van Jeroen Willems op 7, 8 en 9 oktober. Vrijdag na afloop van de voorstelling feest.

The Needcompany, het Brusselse theatergezelschap dat is uitgeroepen tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, staat vrijdag in de Stadsschouwburg met het laatste deel uit het eigenzinnige muziektheater-drieluik 'The Snakesong Trilogy': Snakesong/Le Désir. Concept en regie Jan Lauwers.

De Vlaamse regisseurs Waas Gramser en Kris van Trier zetten graag het mes in klassieke toneelteksten. In de eerste productie onder de vlag van het nieuwe samenwerkingsverband De Onderneming is het de beurt aan Molière. Première van O, o, o, naar 'De Misantroop' van Molière dinsdag in de Brakke Grond, ook op 8 en 9 oktober.

De Trust speelt Nietzsche in een programma rond de filosoof/schrijver. Een regie van Hans Gratzer. met Jappe Claes (Nietzsche), Anneke Blok, Myranda Jongeling en Sylvia Poorta. Voorstellingen t/m 8 november in het Trusttheater. 'Waar het in dit stuk, maar ook in deze voorstelling aan ontbreekt is een dramatisch conflict. Hoe belangwekkend Nietzsche's zwanenzang ook is, en hoe technisch knap Jappe Claes de titelrol ook speelt, Nietzsche mist drama.' (Hein Janssen)

In aansluiting op dit Nietzsche-festival speelt Theatergroep de Kern opnieuw Lou Andreas Salomé of Was will das Weib, op 3, 4 en 5 oktober in de Doelenzaal (Kloveniersburgwal).

Lucas Vandervorst van De Tijd speelt Tityrus, een man die zijn door een aardbeving getroffen geboorteplaats te hulp schiet. Op 10 oktober in Arnhem (Stadsschouwburg), op 11 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), op 13 okober in Maastricht (Toneelacademie). 'Met zijn dromerige kop is Vandervorst een schitterend acteur. Hij spreekt zacht en helder. Zijn verwonderde blik krijgt soms iets clownesks terwijl de zelfspot in zijn ogen glinstert.' (MB)

Breda

Vanavond in het Chassé Theater een eenmalig optreden van het Authentiek Russisch Gala, ter gelegenheid van het 850-jarig bestaan van de stad Moskou. Met onder meer het Imperial Russian Ballet en het Bashkirian Folk Dance Company.

Den Haag

Het Franse theatergezelschap Compagnie Patrice Bigel & La Rumeur speelt vanavond in Theater a/h Spui 'Tableaux Antropométriques', om 20.30 en 21.15 uur.

Roosendaal

Het Vlaamse gezelschap Theater de Korre steekt héél even de grens over met de voorstelling Omtrent Edmund Rössler van Wannes van de Velde. De Standaard schreef: 'Anderhalf uur houd je de adem in, dankzij de authenticiteit van tekst en vertolking. Een voorstelling die natrilt.' Dinsdag in de Kring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden