Theater

Gewijde Nacht naar de roman van de Frans-Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun. Over de zoektocht naar de identiteit en seksualiteit van een vrouw die door haar vader vanaf haar geboorte is opgevoed als zoon....

Het Paradijs, een Grand Theatre Productie over immigratie en emigratie en een tragisch verlangen naar geluk. Vrijdag in Warfhuizen (dorpshuis), 10 maart in Assen (Theater Diana), 11 maart in Garmerwolde (Kerkgebouw Dorpsweg), 12 maart in Wehe den Hoorn ('t Marnehoes).

Route Soleil, co-productie van Productiehuis Brabant en Fontys Academie voor Drama. Bezoekers van een verlaten truckerscafé dreigen ten onder te gaan aan hun angsten en verlangens. Dan komt Stevie binnen met liefje Holly. Vanavond (première) t/m 6 maart in Fontys Academie voor Drama Eindhoven, 9 t/m 12 maart in Den Bosch (Verkadefabriek).

Novecento-pianist der oceanen, monoloog van Alessandro Baricco door Porgy Franssen. Over een wereldberoemde pianist die op een oceaanstomer werd geboren en het schip nooit verliet. Dinsdag in Hoorn (Het Park), 11 en 12 maart in Amsterdam (Bellevue), 17 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Marx en Freud in Chili door Dri3Stenen Theaterproducties met Arthur Boni en Wim Meuwissen. Zwarte komedie over twee mannen die zich misbruikt voelen door het systeem. Dinsdag en woensdag (première) in Amsterdam (Brakke Grond).

De laatsten der onverstandigen van Peter Handke door Keesen & co. Absurd portret van de hedendaagse mens. Een groep topondernemers voelt zich verraden als één van hen zich niet aan de geheime afspraken houdt. Zaterdag (première) in Schouwburg Arnhem, 10 maart in Enschede (Concordia), 12 maart in Eindhoven (Plaza Futura).

Hans Klok Magic Extravaganza, show van illusionist Hans Klok met razendsnelle illusies en de wervelende dansnummers. Vrijdag in Zaantheater in Zaandam, 8 t/m 10 maart in AHOY in Rotterdam.

Lieve dikke kont, een HetVeem productie. Zes spelers - dun, oud, brutaal, dik, dromerig, donker, melancholisch of met een dikke kont - leggen elk een liefdesverklaring over hun lichaam af aan het publiek. Vrijdag (première) t/m 13 maart in Hetveem Theater in Amsterdam.

De familie Schroffenstein door 't Barre Land. Tragedie van Heinrich von Kleist uit 1802 gecomponeerd in

versvoet van de alexandrijn. Na moord volgt wraak, haat en hebzucht over een erfverdrag. Vanavond (première) en vrijdag in Theater Kikker in Utrecht, 10 maart in Eindhoven (Plaza Futura), 11 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 12 maart in Dordrecht (Kunstmin).

Vader@Zoon door Theatergroep De Nieuw Amsterdam. Tekst van Don Duyns over de vader-zoon relatie in diverse culturen en in verschillende tijden. Regie: Aram Adriaanse. Vanavond (première) t/m 6 maart in Theater Bellevue in Amsterdam, 12 maart in Theater a/h Spui in Den Haag, 13 maart in Breda (Chassé).

Raak me aan door Het Toneel Speelt. Tekst en regie van Ger Thijs met Mark Rietman en Carine Crutzen. Broer en zus hebben een prachtige, unieke relatie maar ze mogen elkaar niet aanraken. Gloednieuw en emotioneel stuk. Vrijdag in Delft (De Veste), 9 maart in Tilburg (Schouwburg), 10 maart in Zoetermeer (Stadstheater), 11 maart in Arnhemse Schouwburg, 12 maart in Rabotheater in Hengelo, 15 maart in Drachten (De Lawei).

Naar Moskou, Moskou door Bostheaterproducties van Elmer Schönberger. Komedie over drie vrouwen die hun mooiste toneelherinnering delen van dertig jaar terug en elkaar nog geregeld zien. Regie: Matthijs Rümke. Vrijdag in Almere (De Metropole), 5 maart in Drachten (De Lawei), 10 maart in Tiel (Agnietenhof), 12 maart in Hoorn (Het Park).

Nu door Annette Speelt en Theater a/h Spui, politieke satire over mensen met de beste intenties maar toch door de buitenwereld veroordeeld. Vanavond in LAK Theater in Leiden, 4 en 5 maart in Haarlem (Toneelschuur), 10 maart in Den Bosch (Verkadefabriek), 12 maart in Enschede (Concordia).

Offertorium door ZTHollandia. Echtpaar beproeft de liefde voor elkaar door twee nietsvermoedende gasten bij hun spel te betrekken. Over het ultieme offer dat voor de liefde moet worden gebracht. Tekst: Erik-Ward Geerlings, in regie van Gerardjan Rijnders. Op 5 maart in Haarlem (Toneelschuur), 9 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade).

De Meiden door Het Nationale Toneel. Regie: Franz Marijnen. Naar het beroemde toneelstuk van Jean Genet. Twee dienstmeisjes brengen de vrouw des huizes en haar dochter op een gruwelijke manier om het leven. Met Marie Louise Stheins, Bien de Moor en Heike Wisse, t/m 19 maart op locatie Scheveningen Haven, Dr. Lelykade 160.

De Methode Ribadier van Georges Feydeau (1862-1921) door het Nationale Toneel. Virtuoze komedie over ontrouw met o.a. Arian Schluter en Gijs Scholten van Aschat. Regie: Frans Strijards. Vrijdag en zaterdag in Stadsschouwburg in Utrecht, 7 t/m 9 maart in Koninklijke Schouwburg in Den Haag, 10 maart in Odeon in Zwolle, 11 maart in Breda (Chassé).

Gilgamesj door Compagnietheater. Theu Boermans regisseert dit epos over de koning van Urak die zijn leven lang vecht met zijn verlangen naar onsterfelijkheid. Met Fedja van Huêt als Gilgamesj. Vanavond t/m 26 maart in Amsterdam (Compagnietheater).

Scènes uit een huwelijk door Toneelgroep Amsterdam. Hoofdpersonen Johan en Marianne lijken het perfecte koppel, maar scène na scène wordt dit mooie beeld ontmanteld. Regie: Ivo van Hove. Van 15 t/m 19 maart in Stadsschouwburg Amsterdam.

The odd couple, komedie van Neil Simon, vertaald door Peter Lusse en in regie van Bruun Kuijt. Twee mannen die bij hun vrouw weg zijn, besluiten te gaan samenwonen. Met Cees Geel en Peter Lusse in de hoofdrol, naast Annick Boer. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), 4 maart in het Theater van Vlaardingen, 5 maart in De Reehorst in Ede, 8 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade), 9 maart in Doetinchem (Schouwburg Amphion), 10 maart in Winterswijk (De Storm), 11 maart in Uden (Markant).

De Gelukkige Mandarijn van Frank Houtappels is een komedie waarin vijf vrouwen elkaar ontmoeten in het inmiddels gesloten Chinees-Indisch restaurant De Gelukkige Mandarijn. Vanavond in Purmerend (De Purmaryn), 4 maart in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 5 maart in Rabotheater Hengelo, 10 maart in Theater van Vlaardingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden